Regjeringen straffer Finnmark: Gir Troms full kontroll over Finnmark

Troms får hele 19 medlemmer i fellesnemnda i fylkessammenslåingen mellom Troms og Finnmark.

FELLESNEMNDA: Troms får hele 19 medlemmer i fellesnemnda.  Foto: Trond Sandnes

nyheter

Grunnen er at Finnmark fylkesting torsdag har vedtatt å ikke velge medlemmer til fellesnemnda for sammenslåingen av Troms og Finnmark.

– Jeg synes det er beklagelig at Finnmark fylkesting ikke vil være med på å ta viktige og strategiske beslutninger i fellesnemnda. Finnmark er tjent med å delta i dette arbeidet, sier kommunalminister Monica Mæland i en pressemelding.

– Jeg vet at Troms fylkeskommune nå med tungt hjerte tar på seg ansvaret for å starte arbeidet i fellesnemnda alene. Både jeg og Troms skulle veldig gjerne hatt med Finnmark i dette viktige arbeidet.

Les også: Ørnebakk er villig til å styre uten Finnmark (for abonnenter)

Utsetter det første møtet

Troms har gitt uttrykk for at de vil utsette det første møtet i fellesnemnda til over sommeren, slik at de får tid til å sette seg inn i den nye forskriften.

– Det har jeg stor forståelse for. Jeg har derfor besluttet å avlyse det planlagte møtet fredag og kaller i dag inn til nytt møte 13. august, sier Mæland.

– Oppfordrer til å velge medlemmer

Medlemmene i fellesnemnda skulle i utgangspunktet bestå av 15 medlemmer fra Troms og 13 fra Finnmark. Nå har dette blitt endret.

– Jeg oppfordrer på det sterkeste de folkevalgte i Finnmark til å velge medlemmer til fellesnemnda. Innbyggerne, næringslivet og ikke minst de ansatte i fylkeskommunen fortjener at den viktige prosessen med å bygge en ny fylkeskommune kommer i gang. Når Finnmark fylkesting oppnevner medlemmer, kan de delta i fellesnemnda, sier Mæland.

Overlatt til Troms

Høyres gruppeleder på fylkestinget i Finnmark, Jo Inge Hesjevik, mener Finnmark nå har overlatt til Troms å bestemme – for Finnmark.

- Å tro at Stortingets vedtatte regionreform skal reverseres eller at Finnmark ikke skal være en del av reformen, er fortvilende – for det kommer ikke til å skje. Vi hadde denne muligheten til å få størst mulig innflytelse i fellesnemda med 19/17. Den ødela Arbeiderpartiet. Statsråden hadde ikke noe annet valg enn å endre forskriften og sammensetningen for å gjennomføre Stortingets vedtak. Det betyr at Troms får et flertall i nemda som gjør dem i stand til å ta beslutninger uten noen fra Finnmark til stede, sier Hesjevik i en pressemelding.