Mannen som er pågrepet og siktet for drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59) i 1998, ble fredag fremstilt for varetektsfengsling.

I fengslingskjennelsen kommer det fram at mannen, som er i slutten av 30-årene, blir varetektsfengslet fram til 18. juli med brev- og besøksforbud.

Inntil 4. juli vil mannen sitte i fullstendig isolasjon.

- Vi begrunnet fengslingsanmodningen med fare for både bevisforspillelse og unndragelse, opplyste politiadvokat Kirsti Jullum Jensen under politiets pressekonferanse fredag.

PRESSEKONFERANSE: Politiet avholdt fredag en pressekonferanse for å informere om utviklingen i drapssaken. Til stede fra politiet var regionslensmann Andreas Nilsen og politiadvokat Kirsti Jullum Jensen. Foto: Håkon Steinmo

Holder kortene tett til brystet

Regionlensmann Andreas Nilsen var også til stede på politihuset i Tromsø for å møte pressen. Han fortalte at den 20 år gamle drapssaken fikk en ny vending og at etterforskningen ble intensivert i juni 2017.

- Vi har jobbet intenst i snart ett år, der det har handlet om å digitalisere den omfattende dokumentajonen i saken for å gi et bedre analysegrunnlag.

Drøye 11.000 elektroniske spor har blitt analysert sammen med opplysninger fra rundspørringer, avhør og tips. Politiet har i løpet av de siste 20 årene til sammen avhørt nesten 1.400 personer i saken, og vært på rundspørring hos over 3.000 personer.

- Hvilke bevis eller spor som har vært avgjørende for den nye retningen i saken, eller som har ført til pågripelsen, kan vi ikke gå inn på nå av hensyn til den videre etterforskningen. Selv om en person er siktet i saken, gjenstår ennå flere etterforskningsskritt, sa Jensen.

MYE GJENSTÅR: Selv om mannen er siktet i saken, er politiadvokat Kiristi Jullum Jensen klar på at mye gjenstår. Hun ønsker ikke spekulere i hvor lang tid politiet vil bruke på etterforskningen. Foto: Håkon Steinmo

Ikke knyttet til «Tyskland-sporet»

Politiadvokaten ønsker ikke å svare på hvor den siktede kommer fra.

Da politiet igjen begynte å jobbe med drapssaken for fullt i fjor sommer, var fremdeles det såkalte Tyskland-sporet aktuelt. Det dreier seg om en irakisk mann i 20-årene som ble avhørt i juli 1998, kort tid etter drapet.

Året etter ønsket politiet å komme i kontakt med ham igjen, men da lot han seg ikke spore opp. Han ble etterlyst av Interpol, men først i 2010 fikk politiet treff. Mannen var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet åtte år i fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

- Jeg kan bekrefte at det ikke er det såkalte Tyskland-sporet som har ledet oss hit. Det er ikke den personen som er omhandlet i Tyskland-sporet som er pågrepet i dag, opplyste Nilsen, og fortsatte:

- Det betyr imidlertid ikke at sporet ikke lenger er aktuelt for oss. Selv om en annen person nå er siktet, er det fremdeles tidlig i etterforskningen og flere etterforskningsskritt gjenstår.

Under 20 år på drapstidspunktet

Etter pressekonferansen, forteller regionlensmannen at mannen var under 20 år da voldtekten, drapet og ildpåsettelsen som rystet det lille lokalsamfunnet fant sted.

- Var vedkommende mindreårig?

- Det er også noe vi er nødt til å komme tilbake til.

- Hva gjorde han i Salangen i det aktuelle tidsrommet?

- Var han asylsøker eller var han ikke det? Er det andre grunner til at han var der? Det er ting jeg ikke kan svare på nå. Jeg skjønner at det er mange spørsmål som nå blir skjøvet frem til et senere tidspunkt, men vi er i en svært viktig fase av etterforskningen, og kan ikke gå ut med så altfor mye. Vi vil svare på disse tingene, men ikke før i neste uke og ukene som følger, sier han.

- Nabogutten

Den nå pensjonerte Salangen-lensmannen Nils Johan Mikalsen sier imidlertid til Folkebladet (for abonnenter) at han i 20 år har visst hvem gjerningsmannen er.

– Det er veldig godt å vite at punktum nå kan være satt og personen er pågrepet. Det enorm lettelse å vite at det man har gått og visst i 20 år er blitt bekreftet. Jeg har visst om dette en stund, men det har ikke vært enkelt å identifisere nabogutten som gjerningsmann, når det også er en person som bor i et land der vi ikke kan pågripe ham, sier han.

- Jeg registrerer hva Mikalsen sier, og er ikke komfortabel med at det blir sagt. Vi ønsker en kontrollert form for informasjonsflyt. Vi tar utspillet til etterretning, men det er ikke våre ord, kommenterer Nilsen.

Roser kollega

Regionlensmannen er klar på at det bestialske drapet har preget det lille lokalsamfunnet, inkludert dem som har jobbet med etterforskningen.

- Det er viktig for mange at vi nå har kommet dit vi er i dag. Nå skal vi fortsette etterforskningen, så skal den gjennom et påtalespor og en eventuell domstolsbehandling, sier han.

Han roser særlig lensmann Hans Roar Rasmussen som har jobbet med saken helt siden han fikk varsel om brannen i Bendiktsens hus onsdag 15. juli 1998.

- Hadde det ikke vært for ham, hadde vi ikke vært der vi er i dag. Han jobbet utrettelig med dette uten å gi opp, sier Nilsen.

Saken ble formelt henlagt i 2003, gjenopptatt i 2008 og henlagt året etter. Den ble gjenopptatt i 2013. I 2014 fjernet Stortinget foreldelsesfristen på blant annet drap.