Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet død i brannruinene av sitt hjem i Sjøvegan i Salangen kommune i Troms onsdag 15. juli 1998. To dager senere gikk drapsalarmen: Obduksjonsrapporten viste at 59-åringen hadde blitt voldtatt og drept med flere knivstikk. Huset skal ha blitt påtent to dager etter drapet.

- Det er en ny gjennomgang av bevisene i saken som har ført til pågripelsen. Av hensyn til den videre etterforskningen kan vi ikke gå nærmere inn på hvilke bevis det dreier seg om nå, men det er det samla bevisbildet som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått drapet, sier politiadvokat Kirsti Jullum Jensen i Troms politidistrikt.

Erkjenner ikke straffskyld

Mennen i slutten av 30-årene er av utenlandsk opprinnelse og har utenlandsk statsborgerskap.

- Han befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Gardermoen lufthavn onsdag formiddag i det han ankom landet, sier Andreas Nilsen, lensmann og leder for Midt-Troms i Troms politidistrikt.

Siktede er begjært varetektsfengslet, og fengslingsspørsmålet blir avgjort ved kontorforretning i Nord-Troms tingrett fredag formiddag.

Vedkommende er siktet for drap, voldtekt og ildpåsettelse. Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Mannens forsvarer, advokat Thomas Hansen, opplyser til iTromsø at han er opptatt, og dermed ikke kan besvare avisens henvendelser. Han vil være tilgjengen for pressen etter politiets pressekonferanse klokken 12.

- Evig takknemlig

- Jeg ble orientert om gjennombruddet i saken av lensmann Hans Roar Rasmussen noe tid før dette nå ble offentliggjort – knapt 25 dager før det er gått 20 år siden mamma ble funnet drept. Jeg er fornøyd med at det er gjort en pågripelse, og jeg er evig takknemlig overfor Rasmussen, som har jobbet utrettelig med denne saken helt siden de fikk varsel om brannen tidlig på morgenen 15. juli. Han har gjort en kjempeinnsats, og har brukt mye tid på å holde oss orientert om hendelser i saken, sier Trond Bendiktsen, Marie-Louise Bendriktsens sønn.

- Nå må vi avvente og se hva påtalemyndighet og eventuelt rettsvesenet gjør med saken, fortsetter han.

– Jeg tenker: «Endelig». Jeg har ikke egentlig trodd at jeg skulle få oppleve denne dagen. 20 år er lang tid, sier datteren Tone Bendiktsen til Svalbardposten.

Bistandsadvokat Sølvi Wold representerer de to etterlatte barna.

- Jeg kan egentlig ikke si noe om saken utover å bekrefte oppdraget jeg har fått, men dersom det nå går mot oppklaring, så vil det være fantastisk, sier hun.

Omfattende etterforskning

Drapssaken har vært etterforsket i snart 20 år. Siden juni i fjor har et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos' Cold Case-gruppe intensivert arbeidet med drapssaken.

Alle personer politiet vet var i området, er kartlagt: Hva gjorde de, hvor gikk de, hvem var de sammen med, hvor handlet de? All bruk av mobiltelefon og minibank er kartlagt.

Drøye 11.000 elektroniske spor ble analysert sammen med opplysninger fra rundspørringer, avhør og tips, skriver Aftenposten.

Ifølge TV2 har politiet i løpet av de siste 20 årene til sammen avhørt nesten 1.400 personer i saken, og vært på rundspørring hos over 3.000 personer.

Ikke koblet til Tyskland-sporet

Etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis, og oppfølging av Tyskland-sporet fra sommeren 2017.

Sistnevnte dreier seg om en irakisk mann i 20-årene som ble avhørt i juli 1998, kort tid etter drapet. Året etter ønsket politiet å komme i kontakt med ham igjen, men da lot han seg ikke spore opp.

Han ble etterlyst av Interpol, men først i 2010 fikk politiet treff. Mannen var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet åtte år i fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

Ifølge lensmann Andreas Nilsen er det ikke irakeren som nå er pågrepet og siktet.

- Det betyr ikke at sporet ikke lenger er interessant. Selv om en person nå er pågrepet, er vi tidlig i etterforskningen, sier han.

Politiet har ikke ytterligere informasjon til mediene nå, men inviterer til pressekonferanse på politihuset i Tromsø i dag klokken 12.00.