I snart 40 år har folkene bak Arctic Center prøvd å få realisert planene på et nytt alpinanlegg i Håkøybotn.

Det har vært forskjellige rettsrunder med gjenstridige grunneiere, reguleringsplanarbeid og jakt på investorer.

De siste to-tre årene har imidlertid ting gått mer eller mindre på skinner. Daglig leder Erik Joachimsen sa i forrige uke at han så for seg en snarlig åpning av anlegget.

Trangt tidsskjema

– Vi håper å kunne åpne den første heisen i desember neste år, sa han.

Fortsatt er det en ambisjon som ledelsen i Arctic Center håper skal være realistisk, men tidsskjemaet er svært trangt.

Og nå varsles det nok en mulig forsinkelse.

I planprogramforslaget for Finnheia hyttelandsby, som formannskapet behandler tirsdag, beskrives det hvordan det skal det gjennomføres en konsekvensutredning med blant annet kartlegging av kulturminner.

Da er det varslet at Sametinget krever at det gjøres en intervjurunde med etterkommere etter reindriftsutøvere som hadde virksomhet i området på 1930-tallet.

Reagerer på forsinkelser

Dette i henhold til kulturminnelovens bestemmelser.

Dette får eierne til Arctic Center til å reagere.

– Dette må gå an å løse på en annen måte, enn at det skal få forsinke behandlingen av planene for området med flere måneder, sier Knut Wilhelmsen.

Den trange tidsplanen tilsier at reguleringsplanarbeidet skal være ferdig i desember 2018 – ellers rekker ikke selskapet gjennomføre nødvendige investeringer.

Ett års leveransetid

– Vi må kunne sende bestillingen på heisanlegget da, ellers risikerer vi å miste ytterligere én sesong, og ikke kunne starte arbeidet for et år senere, sier Knut Wilhelmsen.

Nestleder på kommunens byplankontor, Erik Eidesen, slår imidlertid en solid dose isvann i blodet til Arctic Center.

– Kulturminneloven trumfer plan- og bygningsloven, og vi har tidsfrister som vi må overholde før vi kan fremme en sak til politisk behandling, sier han.

Han sier at tidsplanen til Arctic Center ikke er realistisk, og at det vil være svært vanskelig å gjennomført de nødvendige rundene med høringer, innsigelsesbehandling, planarbeid og andre formkrav.

Lite realistisk

– Jeg vil ikke krisemaksimere, men vi er nødt til å være realistiske. Å ha en plan ferdig til desember vil være svært vanskelig, sier han.

Beskjeden fra byplankontoret får deleier i Arctic Center, Gunnar Wilhelmsen, til å reagere.

– Det må gå an å få til en fortgang i planene uten å være nødt til å vente på Sametinget – og intervjuer med etterkommere av folk som bodde her på 1930-tallet, sier han.

Han sier at det ikke vil være «skadelig» for prosjektet dersom det blir nok en utsettelse.

Ber Sametinget om fortgang

– Men det vil selvfølgelig være negativt for investorene, og for planene for å starte salget av hyttetomter, sier han.

Politikerne i formmannskapet – som var på befaring i området der skianlegget skal ligge – sier at de forstår hastverket til Arctic Center.

– Det er et prosjekt som hele byen støtter, og det er ingen i formannskapet som er negativ. Derfor bør vi ta politiske grep overfor Sametinget, sier Jarle Heitmann fra Arbeiderpartiet.

Støtten fra hele formannskapet fikk dermed den noe uvanlige effekten at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet fremmet et felles forslag om at Tromsø kommune skal ta kontakt med Sametinget for å be dem om å speede opp prosessen.

BER OM FORTGANG: Jarle Heitmann (fremst til venstre) ber Sametinget om fortgang i prosessen. Foto: Ronald Johansen / iTromsø