CO2-mangel kan skape øl- og bruskrise: Mack er ikke bekymra

CO₂-leverandør Praxair Norge har begrenset tilgang på flytende CO₂, og må prioritere leveranser til kunder som ivaretar folkehelsen. Da stiller bryggeriene bak i køen.

BLIR INGEN ØLKRISE: Roger Karlsen i Mack tror ikke CO2-mangelen vil skape problemer for produksjonen til bryggeriet.   Foto: Trondar Lien

nyheter

Når det endelig er sol og sommer i værmeldingen så kommer det en meldingen fra motsatt flanke om at CO2-mangel kan ramme produksjonen av kullsyreholdige drikker som produseres av bryggerier som for eksempel Mack. Hvis bryggeriet mangler CO2 så kan det verken produsere øl eller brus, men Mack er ikke bekymra for å bli rammet:

– Vi er mer nervøse for at ikke sola skal komme som varslet i neste uke, sier Roger Karlsen, kommersiell direktør i Macks ølbryggeri.

LES OGSÅ: Mack bruker 50 millioner på ny maskinpark (for abonnenter)

Begrenset tilgang til CO2

Praxair Norge sendte ut en pressemelding onsdag hvor de informerte om at de på grunn av begrenset tilgang til flytende CO2 har måttet prioritere leveranser til kunder som ivaretar folkehelsen. Selv om enkelte bryggerier kan oppleve å gå tomme i kortere perioder, blir det nok ikke snakk om langvarig stans i produksjonen.

– Vi regner med å kunne levere tilstrekkelige volumer i slutten av denne uken, og gjennom helgen, slik at ingen av våre industrikunder vil få langvarig produksjonsstopp. Vi tror derfor ikke at det er sannsynlig at det vil bli mangel på kullsyreholdige drikkevarer og andre næringsmidler i butikkene i tiden fremover som følge av CO2-knappheten denne uken. Vi beklager selvsagt den ulempen leveringsproblemene medfører for våre kunder, sier Sigurd Haukeli, administrerende direktør i Praxair Norge.

LES OGSÅ: Mack lager egen energidrikk – testet den på 16-åringer

Øl og sol

Roger Karlsen i Mack forteller at de er i dialog med leverandøren som sier at de jobber med å fylle opp etterslepet.

– Det skal ikke være mangel på CO2 fremover, så vi ser ingen grunn til bekymring.

Han forteller videre at antall soltimer og ølsalg er nøye korrelert.

– Vi selger både mer øl og brus når det er fint vær, men vi har ikke hatt rekorddårlig salg i juni selv om været har vært dårlig. Vi selger også en del øl i sør, men vårt største og viktigste marked er og blir i Nord-Norge, så vi er veldig avhengige av at det skal gå bra her oppe.

– Blir det bedre vær og salg i juli, tror du?

– Ja, det regner jeg med, sier Karlsen.