Institusjonene vil gjennom forskningsprosjektet ARCEVAC finne ut hvordan bruken av en overlevingsdrakt påvirker evakueringen av passasjerer i en nødssituasjon på skip.

Forsøkene vil bli gjennomført på UiT i begynnelsen av august.

– Passasjerskip som seiler i polare farvann må ha termiske overlevingsdrakter til alle passasjerer om bord i tilfelle det skulle forekomme en nødssituasjon som krever evakueringen av skipet. Dessverre vet vi lite om hvordan disse overlevingsdraktene påvirker selve evakueringen av passasjerer. Det å være bekledd i en overlevingsdrakt kan påvirke bevegeligheten og ganghastigheten, som igjen vil påvirke hvor effektivt evakueringen kan gjennomføres. For å få mer kunnskap om dette søker vi etter frivillige til et eksperiment som skal gjennomføres i Tromsø, forklarer Helle Oltedal, prosjektleder fra Institutt for maritime studier ved Høgskolen på Vestlandet i en pressemelding.

Måler tiden

Deltakerne vil ha på seg en overlevingsdrakt, og gå opp og ned en trapp og gjennom korridorer som har ulike helningsvinkler. Forskergruppen skal måle hvor lang tid hver deltaker bruker.

– Vi vil be de frivillige om å bevege seg i et normalt tempo, så det er ikke en konkurranse om å være raskest, skriver Oltedal.

Vil forbedre prosedyrene

Eksperimentet vil bli filmet slik at man kan gjøre grundige analyser av hvordan overlevingsdrakten påvirker ganghastigheten. Deltakerne vil også fylle ut et spørreskjema i forhold til hvordan de opplevde å gjennomføre de ulike øvelsene.

– Vi ønsker frivillige i alder mellom 18 og 70 år, av begge kjønn, og med forskjellig sosial og kulturell bakgrunn. Dessverre kan personer som har alvorlig syns- eller funksjonshemning ikke delta, da vi som forskere må ivareta deltakernes sikkerhet under gjennomføringen, presiserer Oltedal.