Torils hobby sprer vinglede i Tromsø

Toril Fagerheim er en av Tromsøs få skikkelige vineksperter.

MED NESE FOR VIN: Vinekspert Toril Fagerheim holder ofte kurs på Svermeri, det gir henne stor glede og hun møter ofte morsomme og hyggelig mennesker. 

nyheter

På dagtid finner du Toril Fagerheim på Medisinsk Genetisk Avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge hvor hun jobber som avdelingsleder. Fritiden går derimot til noe helt annet, lidenskapen for vin, som hun gjerne deler med andre gjennom sine vinkurs.

– Jeg er allergisk mot vinsnobberi. Ofte settes jeg ut når jeg besøker vinrestauranter med store og inngående vinlister. Det var en av grunnene til at jeg ønsket å formidle kunnskap, på en litt artig og usnobbete måte, sier Fagerheim.

LES REPORTASJEN: Drømmeferien for både proffe og uproffe mat- og vininteresserte (for abonnenter)

Fagerheim er sertifisert vinekspert. Hun tar en anerkjent vinutdanning som heter «Wine and Spirit Education Trust» på diplomnivå. Utdanningen tas ved Kulinarisk Akademi i Oslo og er et stort studium som ofte omtales som et forstudium til det å kunne kalle seg «Master of Wine», en tittel bare 365 personer, som Fagerheim kaller «gærninger», i verden har.

– I januar neste år er den store eksamenen som skal teste teoretisk kunnskap om alle viner i verden og totalt 12 viner til blindsmakinger. Det er veldig mange som stryker, men da er det i så fall bare å prøve igjen. Jeg vet ikke om andre i byen som har tatt den samme utdanningen.

Fra dårlig til god vin

Siden Fagerheim flyttet fra Målselv til Tromsø som 19-åring, har hun vært interessert i vin.

– Jeg meldte meg øyeblikkelig inn i Tromsø vinklubb, men jeg følte meg ikke helt hjemme der da de fleste var en del år eldre enn meg.

– Var det en spesiell vin eller noe som vekket interessen din?

– Vi drakk bare dårlig vin på den tiden. Kanskje ble jeg interessert fordi jeg tenkte det måtte finnes noe bedre der ute. Jeg har bestandig hatt god smaks- og luktesans, men satte det på den tiden ikke i noe system.

For på tross av interessen valgte hun likevel ikke å gå videre med den.

– Det er først nå i voksen alder, når barna er blitt eldre, jeg dyrker interessen. Da jeg var småbarnsmor og jobbet fulltid, samtidig som jeg tok doktorgrad, ble det ikke prioritert.

LES OGSÅ: Nå blir tromsøgutten Marelius sjef på en av Oslos hippeste barer (for abonnenter)

Smak nye smaker

I oktober 2016 stiftet derfor Fagerheim enkeltmannsforetaket «Nordavin» og startet da med å holde kurs for tromsøværinger blant annet på kafeen Svermeri. Bare det siste året har hun hatt 25 kurs, og de er bestandig fullsatte.

– Jeg føler meg trygg på kunnskapen min og kan mye om vin. Å strø rundt meg med fremmedord er likevel ikke nødvendig. Vin trenger ikke være vanskelig, spesielt ikke når man skal lære det videre til andre. Det skal være morsomt, ukomplisert og usnobbete. Vin tilfører glede i livet og passer godt til mat. Det er mange gode opplevelser knyttet til vin og det er jeg opptatt av å formidle.

– Har du noen gode tips til de som har lyst til å lære mer om vin?

– Først og fremst handler det om hva du liker, ikke hva som er riktig å like. Alle må ikke like dyr Bordeaux-vin. Det handler om å finne en trygghet i hva du selv synes smaker godt, og så utfordrer jeg folk til å smake nye ting. Ofte har man en tendens til å ta den samme flasken på Vinmonopolet med den etiketten man kjenner.

– Dersom man eksempelvis liker tørr hvitvin så vil jeg utfordre deg til å prøve tørr hvitvin fra forskjellige land og med ulike type druer. Eller om du finner ut at du liker Chardonnay, så kan du prøve ulike typer viner, men med den samme druen.

Må ikke spytte

Som vinkursholder og under utdanning blir det mange vinsmaker i uken på Fagerheim.

– Må man spytte i glasset?

– Jeg gjør ofte det når jeg smaker, eller så blir det for mye, men kursdeltakerne gjør stort sett aldri det. På vinutdanningen må vi spytte for du mister jo smak- og luktesansen dersom du skal svelge alt.