Det vil trolig bli et rekordår for feriereiser til utlandet i år, og det kan tyde på at antallet nordmenn på bilferie også er i vekst, ifølge en pressemelding fra Tryg Forsikring.

Om man skulle være uheldig på veiene i utlandet i sommer, minner forsikringsselskapet om at mobilkameraet er det viktigste verktøyet man tar med seg på turen.

BILSKADEDIREKTØR: Jeanett Tennefoss i Tryg Forsikring. Foto: Tryg Forsikring

– Kommer du ut for et trafikkuhell så ta fram mobilen og ta bilder. Om det er i Norge eller i utlandet er det uansett viktig å dokumentere skader etter en trafikkulykke, og bilder tatt med mobil av skadested, bilene og skadene vil kunne være til hjelp i en eventuell skadesak i ettertid. Uten noe dokumentasjon kan et forsikringsoppgjør bli vanskeligere, spesielt hvis en ikke har kaskoforsikring selv, sier Jeanett Tennefoss, bilskadedirektør i Tryg Forsikring.

Kommunikasjonsproblemer

Blir man innblandet i et trafikkuhell, kan det fort oppstå lettere panikk og kommunikasjonsproblemer. Da gjelder det å holde hodet kaldt, skriver forsikringsselskapet.

– Er det snakk om et større uhell og du klarer å dokumentere mest mulig med mobilkamera, er du kommet et godt stykke på vei. Ta bilde av alt du finner relevant i forhold til ulykken. Nærbilder av skader og registreringsnummer, både egen bil og motpartens, samt totalbilder av skadestedet, sier hun.

Utenlandske biler i Norge

I Norge ordner som regel forsikringsselskapene opp seg imellom, men dette gjelder bare om motpartens bil også er norsk.

– Kolliderer du derimot med en utenlandsk bil i Norge gjelder ikke disse avtalene. Derfor råder vi alle til å ha et internasjonalt skademeldingsskjema i bilen. En felles skademelding er det som i størst grad blir brukt som bevismiddel i enhver skadesak. Skulle partene ha ulike oppfatninger av hva som har skjedd kan det bli ekstra viktig med dokumentasjon som for eksempel bilder, sier Tennefoss.

Hun påpeker at ved selv den minste følelsen av ubehag eller mistanke om skade etter en trafikkulykke, bør man oppsøke lege.

– Det er også viktig i forhold til dokumentasjon av skadene i tilfelle en erstatningssak, at man kan dokumentere sammenheng mellom ulykken og skaden, sier Tennefoss.