Fra 2. juli er 57 ulike produkter av engangsplast – som plastbestikk og engangstallerkener, plastglass pakket i plast, plastsugerør og plastposer – borte fra Hurtigrutens skip.

– Dette er vår bursdagsgave til kysten, sier hotellsjef for Hurtigruten, Petter Overaa.

Med dette tiltaket vil rederiet årlig spare miljøet for 27 tonn engangsplast. På sikt skal alt vekk, ifølge hotellsjefen.

– Vi videreutvikler tiltaket etter hvert som vi finner nye løsninger, sier han.

Engasjerer passasjerer

Mandag ble 125-årsjubileet feiret med kaffe og kake – selvsagt uten plastbestikk – på elleve av selskapets skip, på de forskjellige havnene i landet.

I Tromsø var det en av rederiets eldre medlemmer, MS «Lofoten» fra 1964, som fikk være med på feiringen i strålende julivær ved den nye havneterminalen på Prostneset.

På markeringen fikk ordfører Kristin Røymo en omvisning fra skipets kaptein, Tor Amundsen, som har 21 års fartstid i Hurtigruten.

– Det er et helt eget miljø og egen sjarm på «gammelbåtene», der man nærmest blir kjent med alle passasjerene etter en rundtur, sier han.

Amundsen forteller at han selv har sett hvor stor skade plasten har gjort, blant annet på Svalbard, og er glad for at rederiet nå blir kvitt den unødvendige engangsplasten.

Han merker også et positivt engasjement fra skipets gjester.

– Dette er en viktig sak, og man kan se en respons fra hele verden, sier han.

Utfordrer kommunene

Selskapet er også verdens største ekspedisjonscruise-rederi, og tilbyr i jubileumsåret 2018 reiser til 200 destinasjoner i rundt 30 land – fra Antarktis i sør, via Sør-Amerika og Karibien til Nordvestpassasjen, Grønland, Island, Svalbard, Russland og Norskekysten.

UTFORDRER: Hurtigrutens kommunikasjonsrådgiver, Stein Harald Lian, håper alle kommunene langs kystruten blir med på et samarbeid.

Kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten, Stein Harald Lian, forteller at feiringen ikke bare foregår på skipene i Norge, men på alle kontorene rundt om i verden.

– Plasttiltaket er en viktig del av denne feiringen. Vi har som mål å bli verdens første plastfrie rederi, og ga derfor oss selv en deadline til jubileet, sier han.

– Vi utfordrer nå alle kommunene hvor vi har havn til å bli med på et samarbeid, sier han.