Valpen Foxy spiste snus – holdt på å dø

Hundeeier Wenche Kildahl har en klar oppfordring til snusere: Kast snusposen i søpla.

ENDELIG FRISKMELDT: Wenche Kildahl sammen med valpen Foxy – sistnevnte er endelig friskmeldt etter noen dramatiske døgn. 

nyheter

Wenche Kildahl opplevde nylig alle hundeeieres mareritt: Valpen Foxy holdt på å dø etter å ha spist snus funnet på bakken. Etter behandling hos veterinær, er Kildahl glad for at valpen fortsatt lever.

Kildahl – som driver med oppdrett av hund – hadde med seg tre valper på et besøk i juni. Valpene var ute i hundehagen med tre andre voksenhunder da hun gikk en liten tur inn. I løpet av denne tiden skal to av valpene funnet brukte snusposer på bakken som de spiste. Dagen etter ble valpen Foxy, som bare er fem måneder gammel, veldig dårlig.

Ble plutselig dårlig

– Foxy hadde sovet i buret, men våknet av at hun måtte kaste opp. Det fosset oppkast fra henne. Hun var så dårlig at hun lå flat som en skilpadde og ynket seg, forteller Kildahl.


Sertifisert som kattevennlig klinikk: – Tradisjonelt har kattene blitt behandlet som små hunder

Dyreklinikken på Strandvegen er den første i Tromsø som har fått denne sertifiseringen.

 

På den ene puta, som valpen hadde ligget på, lå det grønt og brunt vann med oppkuttede biter av snusposer. Kildahl kunne lukte nikotin fra vannet og av munnen til valpen. Hun tok umiddelbart med Foxy til veterinær, og allerede da de kom dit hadde valpen begynt å bli kald.

– Veterinæren var overbevist om at det var nikotin, sier Kildahl.

Dehydrert og slapp

Inne på klinikken hadde Foxy også fått diaré. Hun var dehydrert og slapp, i tillegg til at slimhinnene var grålig. Veterinæren ga valpen væske og diagnostiserte forgiftning.


 

– Da jeg hentet Foxy rundt klokken 17.00 var hun fortsatt slapp. Jeg skulle på kontroll mandagen etter – og da kastet hun opp igjen. Det var små biter av noe som kan se ut som kanten på en snuspose i oppkastet. Jeg tok oppkastet i et papir for å vise veterinæren, det var fortsatt litt slim, men hun var blitt bedre. Hun er nå friskmeldt, forteller Kildahl.

Kan forårsake død

Veterinær ved Evidensia Tromsø Veterinærsenter, Leif Rønning kan fortelle at for hunder kan en liten snuspose i verste fall forårsake død. Små hunder tåler mindre.

– Symptomer på at hunder har fått i seg nikotin i form av snus kan være mye sikkel, skjelving, oppkast, rask hjerterytme, eller forstyrrelser i hjerterytmen og rask pusting, sier Rønning.


Stor pågang til kattehotell i fellesferien:

Her kan katten din få suite med balkong og treningsstudio

Kattehotellet på Kvaløya har plass til 76 katter, men det er allerede venteliste for å få plass i fellesferien.

 

Han sier det er om å gjøre å oppsøke veterinær fortest mulig slik at de kan tømme magesekken og gi væskebehandling. Den største og verste konsekvensen av dette er at dyret kan dø.

Wenche har en klar oppfordring til alle snusere der ute: Ikke kast snus på bakken. Særlig valper kan finne på å spise det de finner på bakken.

– Kast snusen i søpla eller i snuslokket.