Tirsdag skrev iTromsø at kommuneadministrasjonen foreslår å legge ned fire barnehager i Tromsø kommune.

Barnehagene ligger på Vengsøy, Kattfjord, Lakselvbukt og i Tromvik. Bakgrunnen for forslaget er at disse barnehagene har færre enn ti barn.

– Har ikke skjønt verdiskapningen

Anne Birgitte Fyhn, leder i Tromvik utviklingslag, er frustrert over forslaget kommuneadministrasjonen har kommet med.

– Det virker som at noen i kommunen ikke har skjønt hvor verdiskapningen finner sted. En kommune kan ikke drifte seg selv med servicenæring og utdanning. Man må kunne produsere noe. I Tromvika ble det omsatt fisk for 117 millioner kroner i fjor. Hvilke bedrifter i byen er det som produserer fisk? Det er ikke på rådhuset det skapes verdier. Her er det en klar mangel på sammenheng i logikken, forteller Fyhn.

Dersom barnehagen i Tromvik blir lagt ned, vil nærmeste barnehage være i Ersfjordbotn.

– Skal man frakte barna til Ersfjordbotn, må de gjennom en livsfarlig veistrekning. Skal man spare penger i kommunen ved å risikere noen barneliv? spør Fyhn retorisk.

Alternativet til nedlegging av barnehagen vil være at det blir opprettet privat barnehage, eller at barna blir sendt til dagmamma.

– Forholdene for fiskebruket vil bli enda vanskeligere. Skal kommunen stikke kjepper i hjulene for en bedrift med verdiskapning? Her har vi kortreist mat som er sunn og fersk. Hvor er logikken?

– Det virker ikke som at kommunen har tatt inn over seg at det bor folk her på grunn av fisken.

– Lei og frustrert

Tromvik barnehage ble også i fjor foreslått nedlagt. Det ble også barnehagen i Kattfjord, som også i år har fått forslaget om nedleggelse.

– Det er jo typisk for oss i distriktene at vi har en framtidssikkerhet for ett år av gangen, forteller Anita Winther, leder for Kattfjord utviklingslag.

FRUSTRERT: Anna Winther, leder i Kattfjord utviklingslag.

– Vi er både lei og frustrert. Jobben om å beholde barnehagen tar mye energi og vi er nødt til å gjøre den hvert år. Vi er lei av den behandlingen vi får. Med tanke på fremtidig bosetting så er det ikke et spesielt godt argument å komme med at vi har barnehage iallfall i ett år til.

Dersom Kattfjord barnehage blir lagt ned, vil den nærmeste barnehagen enten være på Sommarøya eller ved Ersfjord.

– Det vil alltid være et argument å bruke med tanke på tilflytting at det er barnehage i nærområdet. Det knyttes relasjoner til barnehager i nærmiljøet, og det er viktig for foreldregruppa at barna som går i barnehagen bor nærme hverandre, sier Winther.

Nå håper hun at de berørte lokalsamfunnene står sammen for å få barnehagene til å bestå.

– Vi kommer til å initiere samarbeid med de bygdene som er berørte. Vi er i samme båt, og da er det naturlig å samarbeide.

Bygda blir borte

Kine Larsen, leder for Lakselvbukt utviklingslag, beskriver barnehagen i Lakselvbukt som en hjørnesteinsbedrift.

– Uten barnehagen så vil det ikke være noen bygd igjen her. Den er ekstremt viktig. Barnehagen er nødt til å bestå, sier Larsen.

ØDELEGGER BYGDA: Kine Larsen, utviklingsleder i Lakselvbukt.

Dersom barnehagen i Lakselvbukt blir lagt ned, vil nærmeste barnehage være på Laksvatn.

– Jeg tror folk i byen er avhengig av Lakselvbukt uten at de egentlig er klar over det. Det er mange som har hytter her. Dersom barnehagen blir lagt ned, vil dette gi store ringvirkninger på sikt.

– Trist

Aurimas Viltrakis, leder for Vengsøy lokallag, tror barnehagen på Vengsøy blir nedlagt.

TRASIG: Aurimas Viltrakis, leder i Vengsøy utviklingslag.

– Til neste år vil det bare være ett barn i den barnehagen, så jeg tror den kommer til å bli nedlagt. Det er trasig, men jeg skjønner at de ikke kan ha en barnehage bare for ett barn.

Viltrakis erkjenner at dette ikke vil by på en positiv utvikling for øya.

– Folk her rister bare på hodet. Det er ingen som kommer til å flytte hit. Det første småbarnsfamilier tenker på når de skal flytte er jo om de får barnehageplass.