Årets første seks måneder ble det eksportert norsk sjømat til en verdi av 48,1 milliarder kroner. Dette er en økning på 1,8 milliarder kroner sammenlignet med i fjor, og så langt i år er 1,4 millioner tonn norsk sjømat eksportert. Det er hovedsakelig laks, men også torsk, sei og ørret har stått for eksportøkningen.

– Den viktigste årsaken til verdiveksten for laks er økt etterspørsel i EU. Vi ser tydelig økning i konsum av fersk laks i markeder som Frankrike, Storbritannia og Italia. Redusert egentilførsel av laks i EU og sterk Euro og Britiske Pund har også bidratt positivt, sier Paul Aandahl, analytiker i Norges sjømatråd, i en pressemelding.

Mens det er en vekst i eksporten av reker, laks, ørret, torsk og sei, samt klippfisk og rakfisk, er ikke dette tilfellet i eksporten av sild, makrell og kongekrabbe. For selv om vi eksporterte tre prosent mer sild i første halvår enn tidligere, har verdien falt med 174 millioner kroner.

– Med økte volumer de siste årene ser man i form av lavere priser effektene av manglende markedsadgang til Russland, vårt historiske viktigste sildemarked, sier Aandahl.