Slik gir du hunden din en god sommer

Som hundeeier er det flere ting man bør tenke på når den varme årstiden har ankommet.

HUNDESOMMER: Det er flere ting man må passe på som hundeeier i sommer. Foto: Volodymyr Burdyak, pressefoto 

nyheter

Varmen i seg selv kan naturlig nok være ubehagelig for hunden.

– Varme er en av utfordringene hunden din kan møte på i sommer. Denne sommeren har vi allerede kjent på hetebølger. Hvert eneste år får vi inn kjæledyr som har kollapset i varmen, og som må bæres inn på dyreklinikken for behandling, skriver Tor Kvinge, veterinær tilknyttet Tryg Forsikring, og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen i en pressemelding.

– Noen kommer seg når vi får kjølt de ned med å spyle kaldt vann, men mange er så dehydrert at de må ha tilleggsbehandling i form av intravenøs væske.

Rikelig med vann og skygge vil være essensielt for hunden om sommeren.

– I den intense solen og varmen lider både katter og hunder. Se til at de har tilgang til skygge og sørg for at de har rikelig med vann, både innendørs og utendørs. Sett gjerne ekstra drikkebeger flere steder i huset og ute. Skulle dyrene begynne å pese, puste med åpen munn og se ubekvem ut, bør du spyle de med kaldt vann for å kjøle de ned. Ikke pakk de inn i våte og kalde håndklær, skriver Kvinge.

LES OGSÅ: Valpen Foxy spiste snus – holdt på å dø

Alene i bilen

Skal man ta seg en tur på stranden, bør hunden ikke bli med.

– Der pleier det ofte være mangel på skygge, i tillegg til at vi ofte ser skader på hunder som har oppstått på eller nær stranden. Det kan være glasskår eller skarpe ting i terrenget. Og la aldri en hund være alene i en innelåst bil når solen steker på sommeren. Solen beveger seg, bilen du parkerte i skyggen kan stå i direkte sollys kort tid etter, skriver Kvinge.

Man bør også passe på at hunden kan bli bilsyk.

– Det beste er å venne hunden til å kjøre bil, helst fra valpestadiet, det er også lurt å tenke på at den har god luftsirkulasjon rundt seg, og ikke sitter for trangt.

– Hunder bør sikres med bur eller med sele som kan kombineres med bilens egne sikkerhetsseler. Du sikrer deg selv og hunden best, ved å plassere den i en transportkasse eller bur bak i bilen.

LES OGSÅ: Sertifisert som kattevennlig klinikk: – Tradisjonelt har kattene blitt behandlet som små hunder (for abonnenter)

Sjekk Mattilsynet

Skal man på utenlandsreise er det viktig å sjekke reglene for å ha med seg dyr.

– Enten dere skal på hytta i Sverige, på bilferie til Danmark, eller til mer eksotiske strøk, anbefaler jeg alltid å holde seg oppdatert på Mattilsynets sider for gjeldende reglement, da det kan skje endringer. Det viktigste å huske på er revens bendelorm, som krever behandling dersom du skal til visse land, rabiesvaksine og passreglene for kjæledyr. I tillegg er det viktig å chipmerke hunden, skriver Kvinge.

Udyr

Norsk natur inneholder også andre skapninger som kan skape ubehag for hunden.

– Ormebitt kan i de mest alvorlige tilfellene faktisk føre til død. Heldigvis er det sjeldent, men blir hunden din bitt av orm, er det viktig å komme seg til veterinær så fort som mulig. Hold hunden rolig underveis, slik at ikke giften sprer seg i kroppen, skriver Kvinge.

Man bør også sjekke regelmessig om hunden har blitt angrepet av flått.

– Det er viktig å ta bort flåtten med det samme den blir oppdaget. Hos veterinæren kan man også få reseptbelagte middel som effektivt beskytter mot flåttbitt.