Kommentaren:

«Avishusene ikke lenger korthus»

Det er forsiktig optimisme å spore i avisbransjen igjen.

  Foto: NTB/scanpix

nyheter

Den positive tendensen vi så i 2016, har slått ut i full blomst i 2017, hvis man skal dømme etter regnskapstallene som akkurat ble lagt fram.

Både iTromsø og Nordlys melder om gode overskudd, og samme melodien ser ut til å runge i nesten samtlige mediehus i Nord-Norge. Dette var på ingen måte tilfelle i 2015.

For iTromsøs del er overskuddet det høyeste avisa har opplevd på 120 år, men her er tallet rett nok ikke justert for inflasjon.

For første gang siden 2012 opplevde iTromsø også inntektsvekst – til tross for at pressestøtten var over 400.000 kroner lavere enn året før, og stadig sterkere konkurranse i annonsemarkedet.

Det signifikante med dette er at den evige kuttspiralen vi har sett i bransjen over flere tiår, er brutt, og arbeidsplassene er tryggere enn de har vært på en stund.

Hvorfor er nå oppgang i avisbransjen så viktig? Overdriver vi ikke vår egen relevans?

Godt mulig, men det er en vesensforskjell på mediebransjen og de fleste andre bransjer. Hvis en butikk forsvinner, vil det i de fleste tilfeller bare dukke opp en ny butikk som tilbyr tilsvarende varer. Sånn sett opprettholdes markedet, selv om noen mislykkes i det.

Hvis en avis forsvinner i 2018, blir den ikke erstattet av noe. Den bare dør ut. Og all lokal informasjon, alle nyheter og all underholdning med den.

– Jammen, vi har da Facebook, vil noen innvende.

Hvis man tar bort alt innholdet avisene bringer til Facebook og andre sosiale medier, vil det stort sett bare være kattebilder, morovideoer og matoppskrifter igjen.

Facebook ville ikke kunne gjøre det for eksempel Framtid i Nord gjør for Skjervøy.

Uten dem vil du rett og slett ikke kunne lese om hårreisende kommunestyreavgjørelser, trafikkulykker eller 3. divisjonsfotball. Det felles limet i nærmiljøet ville være borte. Hvis en slik avis forsvinner, blir de rett og slett ikke erstattet av noe.

Det er derfor vi bør juble over at bransjen er inne i en god stim. Uten avisene blir det i det hele tatt litt stusslig.

I tillegg til at annonsesalget har vært bra, er det som i 2016 økning når det gjelder digitale abonnenter som gjør livet lettere. Nå er ikke det bare en fordel, ifølge en kompis av meg fra Alta. Som han uttrykte det:

– Det er i alle fall én stor ulempe med at avisa nå leses digitalt – det er så jævlig vanskelig å tørke seg i ræva med en ipad.