14 ting du må ha smakt for å kalle deg en ekte tromsøværing

I tilfeldig rekkefølge kårer vi de 14 tingene alle tromsøværinger bør ha smakt.

Takopizzaen 

nyheter

1. Takopizza

Ja, med «k». For denne pizzaen har ingenting som helst å gjøre med den velkjente norsk-meksikanske retten taco. Hvem som i alle dager kom på ideen om å kombinere kjøttdeig, kinakål og sennepsdressing vites ikke, men det har endt opp med å bli selveste matsymbolet på Tromsø. Glem fesk og duften av hav. Det er tako som er Tromsøs Moulles Frittes, Fårikål og haggis. Alt på samme tid.

HELT RETT: Du tenker kanskje at sennepssaus hører hjemme til røkt laks og ørret, og at kinakål gjør seg best i kimchi? Feil! Det er på takopizzaen fra Yonas at disse elementene virkelig får skinne.  

2. Grilla tørrfesk

Det er nok Skarven som er aller mest kjent for å severe denne lokale delikatessen. Aller helst servert med bacon, smør og gulrotstuing.

3. LSD

Nei, jeg skriver ikke om det som får deg til å danse barbeint, men landgang med salat og dressing som får smaksløkene til å, vel – bevege seg. Alt var ikke bedre før tiden. Spesielt ikke kostholdet til tromsøungdommen på 90- og begynnelsen av 2000-tallet. En av de beste lunsjene vi kunne få var en varmet landgang med ost og skinke.

IKKE BARE OST OG SKINE: LSD, eller landgang med salat og dressing, har blitt en favoritt blant tromsøværinger - og kanskje særlig blant tromsdalinger. LSD og milkshake på Skjernes er en klassiker.  

Helst varmet i mikroen i cirka ett minutt, før man nøt den med salat og deretter noe som ofte ble kalt hjemmelaget dressing. Vel, vel – smaken er umiskjennelig lik Thousand Island. Denne retten nytes helst i kombinasjon med sjokolademelk, gjerne litt lunket fra varmen av en baklomme.

4. Full Fettling

Torghuken har siden 2007 servert retten full fettling, da først og fremst til tromsøværinger som har lyst til å legge lokk på Mack-ølene etter en tur på byen. Det skapte derfor stor furore da Rema 1000 brukte navnet og ingrediensene på en reklameplakat for bakt potet. Det var da tydelig at denne retten står tromsøfolk nært. Med potet, bacon, smør og mye mer er det et kraftmåltid uten like. Nytes helst etter lang natt på byen.

5. Blå Rock-burger

Elvis, Monster Magnet, Pixies? Blå Rock har i nesten 30 år servert tromsøværinger burgere knyttet til ulike band og artisters identitet. Du tror kanskje at en kurv av de råstekte potetene kan deles med en annen. Det kan de ikke.

KLASSIKER: Selv om Blå Rock-burgeren opp gjennom de siste årene har gått gjennom en del forandringer, anses den fremdeles som en av byens desidert beste burgere. 

6. Mack-øl og måseegg

Ingenting sier Tromsø mer enn en iskald halvliter med mack-øl. Skal aller helst drikkes utendørs, i glass, uansett vær. Også bør du nyte pilsen i kombinasjon med måseegg. I alle fall en gang i livet.

På tross av at de mentale bildene du har av måsene som river kebab og rotter i fillebiter som om det ikke fantes noen morgendag, må du altså bite tennene sammen og ete eggene deres. For det er ordentlig tromsøkultur.

7. Kobbesveive

Det lukter død og fordervelse, og ser samtidig ut som døde kattunger. Likevel samles mange tromsøværinger seg for å fortære dette interessante fenomenet under det om kalles kobbesveivelag. Det er bare å lukke øynene, holde deg for nesen og ta deg ei «tugga».

8. Bønnas panini

Personlig har jeg et stort savn etter Bønnas boboli, deres kalde variant av paninien. Likevel, det er dette som er klassikeren og som de har servert så lenge jeg kan huske. Varmt brød, smelta ost, sterk salami og mange gode minner. Kaffebønna gjorde oss tromsøværinger litt mer urbane enn vi selv liker å tro.

9. Varm feskekake i hånda fra Dragøy

Lukta og smaken av varm feskekake får meg til å tenke på barndommen i Tromsø. Et lite måltid i en serviett som gjorde handleturene kjappere og sulten mindre. Fortsatt en klassiker, den dag i dag.

8. Tacobolle

Litt nærmere faktisk «taco», enn pizzaen på Yonas, men likevel er det å strekke tacobegrepet litt vel langt. Ble man lei LSD måtte man finne et like sunt alternativ. Da var tacobollen god å ha. En slags stor rundstykkelignende bolle med kjøttdeig og smelta ost. For å få smaken av 90-tallet i munnen oppfordrer jeg deg til å spise den i kombinasjon med brusen Urge.

10. Husets fiskegrateng

Emmas Drømmekjøkken/Emmas under fornyer stadig menyen sin, likevel er det en rett som går igjen – og det er fiskegratengen. Tradisjonell og klassisk, men byr på katarsisøyeblikk til sammenligning med scenen i «Ratatouille» hvor den skremmende matanmelderen smaker ratatouillen som får han til å glise fra øre til øre.

11. Eide-pølsa

For dem som lever livet på veien har Eide-pølsa reddet mange en rumlende mage. En pølse som har etablert seg blant tromsøværinger som en av beste pølsene man kan få. I hard konkurranse med Mydland-pølsa.

12. Pizza Tromsdalen

Tromsdalen har en egen konkurrent til Takopizzaen, oppkalt etter seg selv. På Allegro finner du en særdeles kjøttfylt pizza (kaller de seg indirekte kjøttis?), som har stått på menyen i en årrekke.

13. Skjernes-Milkshake

På Skjernes kiosk i Tromsdalen har de en milkshake som for mange regnes for å være milkshaken over alle milkshaker. Kanskje har det med dere brede utvalg i iskrem å gjøre? Likevel skal du ikke bli overrasket om du ser folk stå i kø for å drikke milkshake litt utpå dagen en søndag.

14. Mydland-pølsa

Har du ikke smakt den klassiske, tykke pølsa kan du bare ta beina fatt å løpe til nærmeste utsalgssted. Et sted du fortsatt får den er på Alfheim stadion.