Bekymret for rekordstor elgbestand i Troms:

Vil jakte 300 flere dyr i året

Den store elgbestanden skaper bekymring for tilgangen de har på mat i naturen. De siste årene har stadig flere elg dødd i terrenget.

SULTEN: Elgene er stasjonære dyr, men beveger seg etter gode matkilder. Her er en avbildet i hjerte av Tromsdalen i vinter.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

På tross av økt jakt siden 2014, øker antallet elg i Troms. 1700 elg, eller 80 prosent av kvoten på 2000, blir tatt ut årlig.

– Bestanden i Troms har de siste årene vært rekordstor, og spørsmålet er om dette også får konsekvenser for elgen selv og miljøet, sier rådgiver i kulturetaten i Troms fylkeskommune, Rudi Johan Angell Mikalsen, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Det herjer en generasjonskrig blant elgjegere på fastlandet: – Denne ukulturen kan ikke fortsette (for abonnenter)

Anbefaler å felle minst 300 flere dyr

Naturdata har i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) vurdert bestanden av elg i Troms på oppdrag fra fylkeskommunen. Rapporten viser utviklingen av elgbestanden fra 1990 til 2017.

I rapporten anbefales det at Troms feller minst 300 flere elg i året.

Flere elg fører til matmangel

I resten av landet har elgbestanden vært stabil og gått noe ned de siste årene. Dette er ikke tilfellet i Troms.

Her har bestanden økt siden 1999 da det ble felt 730 elg. I fjor ble 1753 elg skutt. Økt elgbestand kan føre til matmangel i naturen.

– Det er flere indikasjoner på at den høye bestandstettheten gir høyt beitetrykk, noe som er urovekkende ikke minst når vinteren kommer. Dersom den blir lang, kan det ende med at elger sulter i hjel. Rapporten påviser også at tallet på død elg i terrenget har økt de siste årene, sier Mikalsen.

Matmangelen kan tvinge elgen ut i bebygde strøk på jakt etter mat. Dette kan føre til flere elgpåkjørsler. I gjennomsnitt dør 55 elg årlig etter å ha blitt påkjørt, et tall som ifølge rapporten har vært høyere de siste årene.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter