«Kunst»-Karlsson innlagt på sykehus i Sverige etter hjertestans

Oppløpet til sommerferien ble litt mer dramatisk enn forventet for Karl Karlsson (59) forrige uke.

TILBAKE I JOBB: Politimann Karl Karlsson, også kjent som Kunst-Karlson, måtte søndag legges inn på sykehus etter en hjertestans. 

nyheter

Politimannen, «kunstkritikeren», og «kunstneren» Karl Karlsson oppholder seg for tiden på tettstedet Norberg i Sverige, hvor han opprinnelig kommer fra.

Hygge og familiesamvær i sommerværet ble sist søndag brått avbrutt med blålys og sykehusopphold da Karlsson helt uventet fikk et hjertestans.

– Det høres kanskje mer dramatisk ut enn hva det er, og var resultatet av en rekke uheldige omstendigheter, sier Karlsson til iTromsø.

Han meldte selv om hendelsen torsdag ettermiddag på sin åpne Facebook-profil.

– Etterfølgende behandling, korrigering av medisiner og full gjennomgang av skrotten hos den svenske sjukvården må sies å være meget god. Nå er jeg EU-godkjent og i full drift igjen, selv om også Supermann har sine små rustflekker.

Traumatisk for samboeren

59-åringen forteller at han satt i sola og spiste med samboeren Marianne Ångström, da hendelsen fant sted.

– Jeg fikk et lite hårstrå fra nesen i synsvinkelen, og Marianne skulle bare plukke vekk. Deretter «gikk lyset», forteller han.

Karlsson forble bevisstløs i 5–8 minutter.

– Jeg hadde ikke fått i meg nok væske, så kroppen var ganske uttørket, sier han og legger til:

– Det kan sammenlignes med militærgutter som står i kø for å bli vaksinert. Da kan smerten ved stikket utløse en slik reaksjon, noe jeg ikke visste var mulig.

INNLAGT: Karlsson la mandag ut dette bildet på Facebook med teksten « En viktig påminnelse om å leve livet mens man fortsatt kan». Bildet er gjengitt med tillatelse. 

 

For samboeren opplevdes minuttene som mye mer alvorlig, og ambulanse ble raskt tilkalt.

– For Marianne ble det en traumatisk opplevelse. Hun fryktet at det var «game over» for meg. Nå er hun engstelig for at det skal skje igjen, så hun passer nøye på at væskeinntak og blodtrykk er som det skal, forteller Karlsson.

Teller ned til pensjonisttilværelsen

Karlsson er ikke politiutdannet, men jobber til daglig som lokallagsleder og er hovedtillitsvalgt i Politiets Fellesforbund i Troms. Det skal imidlertid litt mer til enn et hjertestans for å holde politimannen borte fra jobb, selv om han teller ned lønningene mot pensjonisttilværelsen.

– Jeg har hjemmekontor her, så jeg har allerede begynt å jobbe igjen – i hvert fall fram til ferien starter om et par dager. Det er jo dessuten bare 33 lønninger igjen til jeg blir pensjonist, forteller han.

I 2016 skapte Karlsson furore i kunstmiljøet, da han kalte veggkunsten på det nye politihuset noe han «kunne laget selv hjemme i garasjen». Deretter gjorde han nettopp det, og satte besøksrekord på visningsrommet Kurant med egen utstilling.

– Vil kanskje pensjonisttiden gi mer tid til kunstkarrieren?

– Det kan jo hende! Nei da, jeg tror nok ikke jeg er god nok til å lage noen karriere av det, men det er jo mange andre ting man kan gjøre, sier Karlsson.