Fant dette mystiske dyret under familiens trampoline: – Aldri sett noe slikt før

Isabell Bjørli Larsen og familien fikk seg en skikkelig overraskelse da lekte ute i hagen deres på Sorgenfri fredag.

Dette er ungminken Larsen fant under familiens trampoline fredag formiddag på Sorgenfri.  Foto: Isabell Bjørkli Larsen

Har du tips til saken? Send oss en melding på Facebook eller til tips@itromso.no!

nyheter

– Jeg hadde aldri sett et slikt dyr før. Jeg sendte en snap til pappa med bilde av dyret, og bare «hva er dette?», forteller Larsen, som først trodde det kanskje var en liten oter eller jerv de hadde funnet.

– Han hadde heller ikke peiling, så jeg ringte politiet som satt meg i kontakt med Viltnemda, som hadde svaret. Det er en mink. De kjente den igjen på de runde ørene og at den ikke hadde noe hvitt på brystet.


Mink
  • Mink (Neovison vison) tilhører mårfamilien, er en fremmed skadelig art og står derfor på norsk svarteliste.
  • På grunn av minken har bestandene av flere andre arter gått ned. Det gjelder særlig sjøfugl som hekker på bakken.
  • Mink ble innført til Norge på 1920-tallet for pelsdyrfarming, men etter både å ha rømt og blitt sluppet ut er minken nå etablert i naturen med livskraftige bestander i alle deler av landet.
  • Fram mot 1980 spredte minken seg til nesten hele landet, med unntak av Finnmark. Siden har den også kolonisert dette fylket, selv om det er tegn til at den er i tilbakegang. Det finnes imidlertid ingen beregninger av minkbestanden i landet, annet enn statistikk over fangst.
  • Mink lever ved vann. Den holder til langs bekker, elver, innsjøstrender og i våtmarker, i tillegg til i kystlandskapets fjorder og skjærgårder. Tettheten av mink er høyest langs kysten, fordi den finner mest mat der.
  • Hannminken er opptil dobbelt så stor som hunnminken og veier inntil 1,6 kg fordelt på opptil 71 cm, inkludert halen. I opprinnelig vill tilstand i Nord-Amerika er minken mørk brun, noen ganger med hvite tegninger fra haka og bakover buken. Det er denne typen vi oftest treffer på i naturen.
  • Gjennomsnittlig kullstørrelse er ca fire valper. Største dokumenterte kull var på åtte valper. Valpene forlater moren 13 uker etter fødselen. Årets ungmink sprer seg til nye områder fra juli og utover høsten og vinteren.
  • Statens Naturoppsyn gjennomførte for første gang i Troms uttak av minken i 2015. Den gang på Grindøya.
  • Kilder: Miljøstatus, SNL og Wikipedia.

Uvanlig funn

Dyret var ikke under familiens trampolinen på Sorgenfri torsdag kveld, så Larsen anslår at det må ha dukket opp i løpet av natten eller tidlig på morgenen siden de oppdaget den fredag formiddag.

Larsen tror det dreier seg om en ung mink.  Foto: Isabell Bjørkli Larsen

 

– Viltnemda foreslo at vi kunne utstoppe eller kaste den, men det var et veldig vakkert dyr så etter å ha fått tips fra en venninne, ringte vi Veterinærinstituttet. De hadde aldri obdusert en mink før og ble veldig overrasket over at vi hadde funnet en her hos oss, forteller Larsen, som sier dette skapte stor ståhei hos familien.

– Guttungen på seks hadde den innpakket på fanget mens vi kjørte bort med den til veterinæren, og døpte den Minkert, forteller Larsen, som er spent på resultatet av obduksjon hos veterinærinstituttet.

Hvor kommer den fra?

Larsen la ut bilde og historien bak på Facebook, og fryktet først at naboene skulle tro hun hadde fått solstikk når hun fortalte hva hun hadde funnet i hagen. Heldigvis hadde hun bildebevis.

– Katten vår var ute i natt, men vi så ingen merker på dyret. Jeg tror dette er en ung mink, så da må man jo lure på hvordan den har kommet seg hit bort på Sør-Tromsøya og om den er alene, sier Larsen.