Hit reiser vi i sommer

2,1 millioner nordmenn over 18 år skal til utlandet i sommer.

TOPPEN: Vel 420.000 velger Spania i sommer og omtrent like mange legger ferien til Danmark. Det viser en ny forbrukerundersøkelse som Respons Analyse har utført for SpareBank 1. FOTO: STIAN JAKOBSEN 

nyheter

Når nordmenn skal på sommerferie i utlandet er Spania og Danmark førstevalget. 2,1 millioner nordmenn over 18 år skal til utlandet i sommer skriver Harstad Tidende.

Vel 420.000 velger Spania i sommer og omtrent like mange legger ferien til Danmark. Det viser en ny forbrukerundersøkelse som Respons Analyse har utført for SpareBank 1.

Gjengangere på topp

På de neste plassene følger Sverige, Italia, Hellas og Tyskland som alle får besøk av over en kvart million nordmenn i sommer.

– Nabolandene og de kjente sydendestinasjonene dominerer blant nordmenns reisemål også i sommer. Disse landene er på topp år etter år og det skal tydeligvis veldig mye til for å endre nordmenns ferievaner, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Danmark og Sverige er land det er enkelt for nordmenn å reise til – det er kort vei og få eller ingen språkproblemer. Og ikke minst er det nok å finne på for hele familien. I tillegg har kanskje TV2-suksessen «Badehotellet» lokket ekstra mange til å oppleve den danske sommeren.

Spania og de øvrige middelhavslandene har alltid vært populære reisemål for nordmenn. Med solgaranti og et fortsatt behagelig prisnivå på mat og drikke, klarer de å lokke nordmenn sørover, år etter år.

Mindre for pengene

– Kursen på norske kroner er fortsatt svak mot mange typiske ferievalutaer, slik at vi får ikke like mye igjen for pengene våre i utlandet som vi gjorde for få år siden. Men for mange har sydenturen høy prioritet og er innenfor det lommeboka tillater, sier Gundersen.

De siste årene er det Tyskland, Italia og Kroatia som har økt mest i popularitet. Sammenlignet med for tre år siden er det om lag 100.000 flere som skal til Italia eller Tyskland i sommer. Kroatia har nær doblet antall norske feriegjester, fra i overkant av 80.000 i 2015 til nærmere 160.000 i år.

– Fortsatt skal flest ha ferie i Norge. Det koster ofte mindre enn om du legger hele eller deler av ferien til utlandet. Men med sparing i forkant og feriepenger på konto har mange anledning til å dra utenlands uten at det går ut over privatøkonomien, sier Gundersen.