Lite kjent kjønnssykdom kan bli ny superbakterie

Mycoplasma Genitalium (MG) ble først oppdaget i 1983. Nå frykter britiske forskere at den kan bli en ny superbakterie.

LITE KJENT: Bakterien Mycoplasma Genitalium er fremdeles lite kjent blant leger. Symptomene forveksles ofte med gonoré og klamydia. Illustrasjon: Kateryna Kon/Shutterstock 

nyheter

Bakterien kan forårsake underlivsbetennelse hos kvinner og bitestikkelbetennelse hos menn. Den kan også føre til urinrørsskader, og kan i de mest alvorlige tilfellene medføre infertilitet hos kvinner.

Selv om den ble oppdaget i 1983, ble det ikke påvist at bakterien var seksuelt overførbar før i 2015.

Kan føre til infertilitet

Harald Moi, Norges eneste professor innen kjønnssykdommer, anslår til Stavanger Aftenblad (for abonnenter) at så mange som 10.000 personer smittes hvert år. Moi er i dag pensjonert, men har fulgt sykdommen siden tidlig på 90-tallet.

- Det er jo en relativt nyoppdaget bakterie, og det har jo tatt tid før man har kommet i gang med kartlegging i Norge, sier han til avisen.

The British Association of Sexual Health and HIV (BASHH) lanserte nylig en rekke nasjonale retningslinjer for diagnose og behandling av MG.

- Disse nye retningslinjene har blitt utviklet fordi vi ikke har råd til å fortsette med tilnærmingen vi har fulgt de siste 15 årene, fordi dette utvilsomt vil føre til en krise i folkehelsen med MG som en voksende superbakterie. Ressurser trengs for å forsikre at diagnose- og resistenstesting er tilgjengelig for kvinner med sykdommen, sier Paddy Horner, BASHH-medlem og forsker ved University of Bristol, til BBC.

Horner og hans kolleger oppfordrer til hyppigere bruk av kondomer.

Tester for MG i Tromsø

Infeksjoner feilbehandles ofte som klamydia eller gonoré, ettersom symptomene kan være vanskelige å skille. Bakterien har imidlertid ikke cellevegger, som gjør at enkelte anitbiotika som ellers ville være effektive mot de andre bakterietypene, ikke dreper den. Den har allerede utviklet resistens mot flere legemidler.

- Opp mot 50 prosent av tilfellene vi ser er resistente mot enkel antibiotikabehandling, og det er først nå det siste året det har kommet kommersielle tester for å påvise bakterien og eventuell behandlingsresistens. sier Moi.

Bakterieinfeksjonen er fremdeles såpass lite kjent at få leger har hørt om den. I Norge kan man kun teste seg for MG ved poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner i Tromsø og i Bergen, og ved Olafiaklinikken i Oslo.

Ifølge NHI anbefales det kun å behandle dersom bakterien er påvist i prøve fra urin eller skjede, eller dersom fast partner har fått påvist bakterien. Azitromycin-kur i fem dager er den mest brukte behandlingen.