På Facebook har artisten Julie Alapnes en egen side hvor hun deler musikklivet sitt. Hun bruker Facebook Business Manager for å styre siden. Fredags kveld var hun innom nettbanken sin, da oppdaget hun at et stort pengebeløp var trukket fra kontoen. Enkeltbeløpet var trukket av Facebook.

Ble hacket

Det var noen som hadde fått tak i innloggingsinformasjonen til Facebook, logget inn på hennes bruker og lagt inn en annonse for avslag på høyttalere.

– Jeg sperret kortet mitt umiddelbart, sier Alapnes.

Svindlerne hadde satt opp flere titalls tusen kroner klare til å trekkes ut, men det rakk de ikke.

Siden Alapnes selv ikke hadde noen pågående reklame på siden sin, trodde hun først at Facebook hadde samlet opp beløp fra tidligere annonser. I tillegg måtte hun lete lenge før hun fant ut hva slags type annonser som var lagt ut.

– Jeg syntes det var rart at annonsen hadde gått gjennom når en slik annonse ikke hører til på en artistside i det hele tatt, forteller hun.

Også på bildedelingsappen Instagram var det lagt ut reklamer, siden Alapnes' Instagram og Facebook er koblet sammen.

– Ekkelt å vite at det kan skje

Alapnes skrev et innlegg på sin private Facebook-profil for å advare andre om at dette kan skje.

– Det er skummelt at noe slikt kan skje, man tenker ikke at dette skjer en selv, og denne gangen var det jeg som ble utsatt, jeg måtte bare opplyse flere om det, sier hun.

Dette skriver Alapnes på Facebook:

«Pass på kontoan, kortan og innloggingene dokkers. Oppdaget at noen har rukket å svindle mæ for 7 000,- i løpet av de tre siste dagene via Facebook Business Manager. Vedkommende har opprettet masse annonser for noe jbl-greier og summen har blitt trukket fra mitt visakort. Oppdaga det heldigvis tidlig og får nok tilbake pengene, men søren så irriterende og skummelt!»

Hun synes det er viktig at folk er oppmerksom, og oppfordrer andre til å bytte passord på brukerne sine ofte.

– Mange blir svindlet uten å vite det engang, men det er heller ikke uvanlig at det skjer, sier hun.

Får nok pengene tilbake

Hun skal kontakte Facebook for å få ordnet opp, men er ikke bekymret for å få pengene tilbake.

– Det er kjedelig at pengene går til folk som svindler, men jeg får nok pengene tilbake, sier hun.

Alapnes ønsker å advare om at slike ting kan skje. Hun har et tips til de som blir utsatt for svindel på Facebook:

– Dersom du blir svindlet på Facebook kan du faktisk sjekke hvor du er logget inn, min bruker var logget inn flere steder i Norge og i verden. Et tips er å logge seg ut av alle de andre stedene hvor kontoen din er i bruk, og så lage nytt passord med totrinnsverifisering.