Tidligere UiT-professor forsker på eldresex:

– Norske eldre er på onanitoppen

En ny studie har satt søkelyset på et tema få andre har forsket på, nemlig sex blant eldre. På noen områder ligger Norge på europatoppen.

ELDREFORSKNING: Dagens eldre har en helt mer liberal holdning til seksualitet enn tidligere eldregenerasjoner, ifølge Bentre Træen, som står bak studien. FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

nyheter

Studien blir ledet av Bente Træen, professor i helsepsykologi, som sammen med totalt 14 forskere har sett nærmere på sexlivet til kvinner og menn mellom 60 og 75 år, i seks europeiske land. Prosjektet støttes av Norsk Forskningsråd.

Den ble først omtalt av forskning.no.

Vokst opp med P-pillen

Træen bodde i Tromsø i elleve år, hvor hun jobbet som professor på UiT med sexologi som hovedforskningsfelt. Hun mener timingen for å forske på eldresex nå er helt riktig.

LEDER STUDIET: Bente Træen er professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. FOTO: Ronald Johansen 

– Det er en helt ny generasjon av eldre som kommer nå. Den eldre andelen av befolkningen vil øke i vesten, siden vi lever lengre og er friskere, sier hun.

Dagens eldre har også et helt annet forhold til sex enn forrige generasjon, ifølge den tidligere UiT-professoren.


iTromsøs sex- og samlivsspalte:

«Her er rådene for et godt sexliv i ferien»

Ferietid er sextid og tid for det gode samliv. Eller er det egentlig det, spør sexolog Dagfinn Sørensen i ukens spalte.

 

– Endringene som skjedde med kvinnefrigjøring og likestilling på 60- og 70-tallet førte til at kvinner tok høyere utdannelser og ble uavhengige av menn.

– De som blir pensjonister nå, vokste også opp med p-pillen. Da trengte kvinner ikke lenger å leve i frykt for uønsket graviditet.

Overrasket mange tilfreds

Forskerteamet publiserte nylig den første av flere fagartikler som vil utgis i årene som kommer. Her har de sett på i hvilken grad eldre er seksuelt aktive, noe som skapte noen overraskelser for forskerne.

– Vi ble overrasket over hvor mange som er seksuelt aktive, og hvor mange som oppgir at de er tilfreds med sitt sexliv, sier hun.


TV-SLAVENS UTVALGTE:

En hyllest til verdens beste TV-serie

Noen ting fortjener å hylles om og om igjen. Det gjelder i aller høyeste grad verdens beste TV-serie: «Sex and The City».

 

Over 90 prosent av menn og nærmere 75 prosent av kvinner mellom 60 og 75 år er fortsatt seksuelt aktive, ifølge studien.

Norge på onanitoppen

I undersøkelsen kom det også fram at norske menn og kvinner er blant de eldre som onanerer mest. I undersøkelsen svarte 65 prosent av mennene og 40 prosent av kvinnene at de hadde gjort det den siste måneden.

ELDREKJÆRLIGHET: – Lysten avtar med alderen, men det betyr ikke at den blir borte, sier forsker Bente Træen. FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

I Portugal var det til sammenligning svært få eldre som oppga at de onanerte, men hadde til gjengjeld sex opptil tre ganger i uken.

Træen mener at dagens eldre har en helt annen holdning til seksualitet enn tidligere.

– De er mer «tillatende» og har mer liberale og aksepterende holdninger til sex, også utenfor ekteskapet, sier hun.

Lysten blir ikke borte

Træen har også nylig vært hovedforfatter på en annen studie om seksualitet blant 75-åringer fra Norge, Danmark, Belgia og Portugal. I studien ble deltakerne spurt om hvordan sexlysten var i dag, sammenlignet med da de var ti år yngre. Her oppga de fleste at den var litt mindre eller den samme, ifølge en artikkel i forskning.no.


iTromsøs sex- og samlivsspalte:

«Partneren har vært utro. Hva gjør jeg nå?»

Folk er utro av mange ulike årsaker. Ofte flere enn en, skriver sexolog Dagfinn Sørensen

 

– Lysten avtar med alderen, men det betyr ikke at den blir borte. Hvor tilfreds du er med ditt seksualliv endrer seg fra du er ung til du er gammel. Som ung setter du mest pris på de «gymnastiske sidene» ved sex og nytelse knyttet til genital kontakt. Når du blir eldre er det å bli kost med, tatt på og kysset viktigere, sier Træen til Forskning.no.