Disse seks turrutene i Troms kan bli kåret til Norges beste

Men ingen av rutene ligger i Tromsø kommune.
nyheter

Gjensidigestiftelsen har i samarbeid med fylkeskommuner over hele landet jobbet med Turskiltprosjektet. Et nasjonalt merkeprosjekt for å skape økt og tryggere friluftsferdsel i nærområder.

Stiftelsene og fylkeskommunene har investert 100 millioner kroner og merket 40.000 kilometer turstier. Nå skal beste turrute kåres, og blant de 100 finalistene ligger seks av disse i Troms.

De seks nominerte er:

  • Forstå-Stortinden i Ibestad kommune
  • Elvevoll-løypa i Storfjord
  • Krigsminneløypene i Salangen, Lavangen og Gratangen
  • Rollness til Stilkusvassbrekka i Ibestad
  • Sandstrand turstier i Skånland kommune
  • Kvæfjord-løypene i Kvæfjord

Altså ingen ruter i Tromsø kommune. Dette skriver Gjensidigestiftelsen og fylkeskommunen i en pressemelding.

– Selv om vi synes dette er praktfulle turruter mange har stor glede av, betyr ikke det at vi kommer til å ende opp med seieren. Derfor oppfordrer vi turentusiaster og lokalpatrioter til å stemme fram sin favoritt blant våre kandidater slik at fylket vårt har et best mulig utgangspunkt i landsfinalen, sier Rudi Mikalsen som er kontaktperson for Turskiltprosjektet i Troms fylkeskommune i pressemeldingen.

Nesten 65.000 turskilt

Fra 2014 til 2017 er det laget 64.900 turskilt og 7300 informasjonstavler på landsbasis. I tillegg er det søkt om over 10.300 grunneiertillatelse til å skilte og merke turruter over offentlig og privat eiendom, i sammenheng med dette prosjektet.

Gjennomsnittlig budsjett var 83.362 kroner pr. turrute. Gitt svært ulike forutsetninger varierte kostnaden pr. turrute fra 35.000 kroner i Troms til 160.000 pr. rute i Oslo, ifølge pressemeldingen.

– I denne perioden er det merket nye og eksisterende turruter i alle landets fylker og i 85 prosent landets kommuner. Den samlede distansen med merkede ruter tilsvarer avstanden rundt ekvator. Målet har vært å etablere et lavterskeltilbud, og å gjøre det enda enklere for folk å komme seg ut på tur der de bor. Man må ikke nødvendigvis opp på vidda for å gå på tur, nå venter naturopplevelser til fots, på sykkel og også i kajakk bare 250–500 meter fra boligområder over hele landet, sier prosjektleder for Turskiltprosjektet Bjørn-Egil Hansen i Gjensidigestiftelsen i pressemeldingen.

Kun én stemme til hver turrute

Du kan stemme på turruten du mener fortjener å vinne fram til 31. august på turrute.no.

– Det er ikke mulig å avgi mer enn én stemme til hver turrute, men det er fullt mulig å stemme på flere ruter, sier Hansen. Avstemmingen stenger 31. august, og det kåres da fylkesvinnere. Disse går videre til en landsfinale og Norges beste turrute kåres under Stikonferansen i Bergen 2019. Vinneren vil i tillegg til heder og ære motta en premie på 25.000 kroner og en plakett, sier Hansen.