Skal du betale i lokal valuta eller norske kroner? Feil valg kan koste deg dyrt, mener eksperter.

Nordmenn kaster bort over én milliard kroner i året på å velge beløp overført til norske kroner i utlandet, sier daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no, Anders Fagereng.

Betalingskortene ble benyttet til å handle for 50,6 milliarder kroner, en økning på 1 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Foto: Sara Johannessen / NTB SCANPIX 

nyheter

Når du betaler med kort i utlandet får du ofte valget mellom å betale beløpet i norske kroner, eller i lokal valuta. Men hva lønner seg å velge?

Valget er enkelt, mener eksperten. Man bør alltid velge lokal valuta. Årsaken? Eieren av minibanken eller terminalen kan selv justere valutakursen i sin favør dersom du velger din egen valuta. Det opplyser Dinero.no i en pressemelding.

Hvem skal bestemme kursen?

Konseptet med å kunne få velge å belastes i norske kroner eller lokal valuta kalles «dynamic currency conversion», eller dynamisk valutaomregning. Når man velger norske kroner vet man med en gang hvor mye kontoen belastes for, og man slipper å vente på at betalingsleverandøren i kortet avgjør hvilken kurs du oppnår.

– Mange nordmenn på utenlandsferie tenker nok at denne løsningen er praktisk, men sannheten er at vi kaster bort over en milliard kroner i året på å velge beløp overført til norske kroner i utlandet, sier Fagereng.

Sparer på å velge lokal

Ved å velge norske kroner velger du bort valutakursen som kortets betalingsleverandør, for eksempel Visa eller Mastercard, gir deg. Disse gir imidlertid bedre kurs enn om du velger dynamisk valutaomregning.

– Valutakursen Visa og MasterCard tilbyr er det nærmeste du kan komme den faktiske dagskursen på valutaen du betaler eller tar ut. Ifølge Dinero.nos valutaanalyse over tid er MasterCard og Visas kurser jevnt over like, sier Fagereng. 

Han mener at man alltid vil spare penger på å velge lokal valuta.