Dansegruppe fra Tvibit inviterer til forestilling for barn:

Tilbake til sin egen barndoms hage – med «Den dansende kroppen»

For danserne Mari, Hanna og Åsne er det 25 år siden de selv gikk i Kråkeslottet barnehage. iTromsø ble med da de kom tilbake en julidag, med prøveforestillingen for barn, «Den dansende kroppen».
nyheter

Et hvitt laken er strekt opp foran ei lita sofagruppe. Vi er i Kråkeslottet barnehage på Dramsveien. Fra sofaen kikker små lysluggede barnehagebarn forventningsfylt opp mot lerretet. Plutselig begynner musikken, og danseforestillingen er i gang.

Først kommer hender til synet trykket mot lerretet som små prikker som suser rundt og lager små ansikter. Etter hvert titter dansernes ansikter og føtter fram bak lakenet. Til slutt kryper voksende kropper – noen mørke, noen lyse og i forskjellige fasonger, fram foran barna og lokker dem inn i dansen.

Slik var barnehagebarna i Kråkeslottet barnehages første møte med moderne dans – som en av flere utvalgte barnehager for prøveforestilling til «Den dansende kroppen».

Basert på tilbakemeldinger fra prøveforestillingene, skal Mari Bøe og de andre danserne videreutvikle en danseforestilling, som settes opp sammen med barn i alderen tre til seks år på Tromsø bibliotek 27. og 28. juli.

LES OGSÅ: Dansegruppen møtte kulturministeren

Tilbake til Kråkeslottet

Mari Bø (29), Hanna Tjelmeland Fause (29) og Åsne Storli (29) er de tilbake til der alt en gang startet.

– Ja, vi vokste alle sammen opp i denne barnehagen. Jeg husker ikke så altfor mye, men vi var nok en intens og aktiv gjeng allerede den gangen.

Det sier Mari Bø, som leder en dansegruppe med tilholdssted på Tvibit.

Så langt har 80 barnehagebarn sett forestillingen, og Bø sier at det fortsatt er tid å besøke flere barnehager for dem som ønsker det.

Forståelse for det abstrakte

Bø forteller at målet med forestillingen der barn deltar selv, er å utvikle forståelse for hvordan kropper og mennesker er forskjellig. I tillegg til å skape et tidlig møte med sinnsinntrykk som viser at ikke alt er slik det egentlig ser ut.

I tillegg er Bao Andre Nguyen (28), som er halvt vietnamesisk, og den gambiskefødte danseren Sarjo Sankareh (28) med i dansegruppen:

– Vi ønsker å skape impulser, tanker og følelser gjennom dans. Jeg tror det er viktig at barn får utvikle en mer abstrakt forståelse av verden. Vi har også med en danser med forskjellig kulturbakgrunn, og på den måten blir de vant til at vi mennesker er forskjellig, sier Bø.

Evaluering med barn

Thea (5) og Helene (5) har, sammen med treåringene Alfred og Johannes, nettopp danset seg gjennom forestillingen. Så begynner evalueringen:

– Hva så dere på lakenet til å begynne med?

– Vi så fingre, utbryter Helene, som peker mot Alfred, mens hun konstaterer:

– Alfred er lillebror min. Jeg har en lillebror til, han heter August, han er hjemme.

– Alfred og Johannes – vil dere danse mer?

– Nei, svarer Johannes.

Alfred strekker en tegning mot journalisten og sier:

– Jeg har tegnet denne til deg. Det er et monster, forteller Alfred smilende.

27. og 28. juli går en serie med forestillinger i gang på Tromsø bibliotek. Fredag 27. juli er allerede fylt opp av barnehagene som har deltatt i prøveforestillingene, men lørdag 28. juli er det ennå plass for påmeldinger for barn mellom tre og seks år, via gruppens facebookside – Den dansende kroppen.