I hver av de ti kommunene som er med i prøveprosjektet skal det utvikles et system som har til hensikt å avdekke og forhindre overgrep mot voksne mennesker som i liten eller ingen grad er i stand til å beskytte seg selv. Dette kan gjelde særlig personer med funksjonsnedsettelse, utviklingshemming, høy alder, rusproblemer eller fysisk- eller psykisk sykdom. Prosjektet skal eksistere fram til 2020, og er utarbeidet på bestilling fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Det melder Tromsø kommune på sine nettsider.

Får eget team

I Tromsø skal det opprettes et operativt innsatsteam som skal bistå der noen mistenker at en risikoutsatt voksen er utsatt for overgrep.

– Overgrep handler ikke bare om seksuelle overgrep og vold, men kan også omhandle økonomisk utnyttelse, psykiske overgrep og omsorgssvikt. En undersøkelse gjort i 2016, viser at de færreste kommuner har gode nok rutiner for hvordan mistanke om overgrep bør håndteres, sier rådgiver Nina Christine Dahl ved Seksjon for Oppfølgingstjenester i Tromsø kommune.

Hjelp av eksperter

Prosjektet, som har fått navnet «TryggEst» er ingen erstatter for eksisterende statlige eller kommunale tiltak, men et supplement.

– I likhet med andre kommuner, har vi mye som gjenstår før vi kan si at vi har et system som fanger opp og håndterer saker på en god nok måte. «TryggEst» skal ha særlig fokus på områder der vi vet at forbedringspotensialet er stort, sier Dahl.

Hver kommune som deltar, skal ha et eget team som du kan melde fra til når du er bekymret for eller har mistanke om vold eller overgrep av en risikoutsatt voksen over 18 år. Kommunens team består av erfarne personer med kompetanse i håndtering av vold og overgrep, og du får dermed hjelp til videre håndtering av den gjeldende saken. Et av prosjektets hovedmål er at behandlingen av sakene og av menneskene som er involvert skal være uavhengig av bostedskommune.