Synne Marie Lillenes fra Tromsø og venninnene Thea Madelen Petersen, Suzanne Øfjord og Ine Mariel Solbakken skal formidle fortellerkunst i inn- og utland. Nylig leverte Solbakken sin bacheloroppgave innen drama- og teaterkommunikasjon ved OsloMet-storbyuniversitetet, der hun gjennom en personlig fortelling illustrerte tema rundt vold i hjemmet fra et barns perspektiv.

Hver bygd sin forteller

– Jeg har drevet med teater og musikk i flere år, men har i den senere tiden fordypet meg i fortellerkunsten, som på mange måter er en egen nisje innen teater, forteller Ine Mariel.

– Før i tiden hadde hver bygd sin forteller. Historier, eventyr, sagn og myter ble fortalt, enten rundt et bål, hjemme i stua, eller for den saks skyld hvor som helst der det måtte passe.

– Mennesker har alltid fortalt historier, i møte med andre mennesker forteller vi faktisk alltid fortellinger fra hverdagen og andre ting som opptar oss. Men fortelleren er ikke det samme som den en gang var. Med StorySquad ønsker vi å videreføre denne tradisjonen, sier Solbakken.

Reise på fortellerfestivaler

De fire kvinnene Synne Marie Lillenes fra Tromsø, Ine Mariel Solbakken fra Skånland, Suzanne Øjord fra Drammen og Thea Madelen Petersen fra Fredrikstad etablerte i januar egen bedrift, StorySquad.

– Målet er å jobbe i Norge og Europa å formilde historier og fortellinger på sin egen måte.

– Vi er opptatt av på fortelle om forskjellige tabubelagte temaer som for eksempel vold i hjemmet fra barns perspektiv.

– De andre medlemmene i fortellergruppa har egne opplevelser knyttet til rus, narkotika og mobbing, pluss at en av medlemmene var i Paris under terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo og har laget fortellinger om dette, forteller Ine Mariel.

Internasjonal festival

Allerede begynner henvendelsen til gruppen å strømme inn. De ble nylig invitert til Fortellerfestivalen i Oslo, og i går satte Solbakken seg på flyet til Athen sammen med kollega Suzanne Øjord for å delta på en internasjonal fortellerfestival i Hellas. Der skal vi fortelle to historier om Askeladden. der vi blander inn musikk, rytmer, humor og karakterer i langt større grad enn andre fortellinger om denne eventyrfiguren, sier Solbakken.

– Vi gleder oss, og håper vi kan sette spor i fortellermiljøet.