– Sau og lam ble angrepet av to hunder

Det tok dyrlegen tre timer å behandle den fem år gamle sauen etter at den ble angrepet på Kvaløya tirsdag.

SMERTER: Asbjørn Johansen forteller at sauen har store smerter og må få smertestillende og antibiotika. Foto: Privat 

nyheter

På Holemårk gård i Håkøybotn bor det 60 sauer og flere lam. Nå som det er sommer er de ute og beiter sammen med flere av sauene i området. I går ble en av sauene og et lam skadet etter angrep.

BITT i HALSEN: Halsen på sauen har blitt bitt i angrepet. Foto: Privat 

– Sauen har først blitt bitt i halsen, men hunden klarte heldigvis ikke å bite over hovedpulsåren. To hunder har bitt tak i hvert sitt bein også. Det ene lammet har også blitt litt skadet og haltet på en fot, men kanskje det kommer seg, sier saueeier Asbjørn Johansen til iTromsø.

Måtte sy 50 sting

Det var tirsdag ettermiddag at han, kona og deres datter fant sauen ved hjelp av GPS.

– Det var et ille syn. Det så helt forferdelig og grufullt ut. Vi var redd for at beinet hadde blitt bitt av, da måtte vi ha avliva henne, sier Johansen.

De fikk tilkalt en veterinær som jobbet i over tre timer for å redde sauen. Hele 50 sting måtte sys.

50 STING: Det tok dyrlegen 50 sting og over tre timer å redde sauen. Foto: Privat 

– Dyrlegen har gjort en veldig god jobb. Først måtte han sy en sene inne i beinet, deretter begge lårene. Jeg synes hun så bedre ut nå i dag, men hun har sinnssyke smerter. Jeg må gi henne smertestillende og antibiotika en gang i døgnet. Nå må vi bare håpe på det beste, sier han og legger til:

– Men hun har blitt skadet for livet.

– Folk tror de har verdens snilleste hunder

Johansen håper på holdningsendringer, og ønsker å gjøre hundeeiere bevisst på viktigheten av å bruke bånd. Han har en klar oppfordring til hundeeiere:

– Folk må holde hundene sine i bånd. Folk kommer fra byen og slipper løs hundene sine fordi de tror de er i ødemarka. De tror de har verdens snilleste hunder, men det er «killere». Det er båndtvang. Dessuten er det ikke bare sau i området, det er fugler som hekker her også.

SKADET SENE: En av senene i beinet på sauen måtte sys. Foto: Privat 

Han forteller at de var mer plaget med hunder som angrep sau tidligere, men at han har sett en forbedring de siste årene.

– Folk har blitt veldig flinke til å trene opp jakthunder til ikke å ta sauer.