All elektronikk er i fare når det lyner advarer Troms Kraft Nett.

– Strømnettet vårt er konstruert for å kunne tåle lynnedslag med vern- og jordingsanlegg for å lede lyn til jord. Men lyn velger alltid minste motstands vei, og kan treffe hvor som helst, sier beredskapsleder Arvid Åsmo i Troms Kraft Nett i en pressemelding.

– Ikke flinke med lyn i nord

Troms Kraft Nett ønsker å minne på hva man gjør når det først blir tordenvær.

– Vi er ikke så flinke med lyn og torden her i nord, derfor vil vi komme med litt generell informasjon, sier økonomi- og administrasjonssjef, Johannes Kristoffersen, til iTromsø.

Det er ikke så rart ettersom tordenvær typisk oppstår på ettermiddagen varme sommerdager når bakken har blitt varmet opp av solen ifølge yr.no.

Her i Tromsø er mesteparten av nettet i bakken, noe som beskytter det dersom lynet først skulle komme.

– Jo mer ledningsnett som er i lufta, jo lettere er det at lynet slår ned. I Tromsø er det mer kabelnett som gjør det mindre sårbart, sier Kristoffersen.

Slik beskytter du huset mot lyn

Men skulle tordenværet finne veien til Tromsø er dette tipsene for å holde elektronikken i hjemmet trygg:

  • Trekk ut alle stikkontakter. Vær spesielt oppmerksom på TV-en og andre elektroniske apparater du er redd for kan ødelegges.

  • Skal du ringe bruk mobiltelefonen din, men husk å ikke ha den koblet i laderen.

  • Trekk ut internettkabelen i tillegg til strømkabelen. Modem er svært sårbare for lynnedslag.

  • Du kan installere overspenningsvern dersom du er redd for skader på elektrisk utstyr. Noen typer overspenningsvern kobles mellom stikkontakten og strømledningen til utstyret du vil beskytte.