Fiskeriministeren på privat Iran-reise med eier av sjømat-selskap

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) vil ikke svare på hvilket forhold han har til norsk-iranske Bahareh Letnes (28) eller om han har vurdert sin habilitet. Hun driver et selskap for eksport av fisk. Nå er de på ferie sammen i Iran.

NGEN KOMMENTAR: Per Sandberg ønsker ikke å kommentere hvilken relasjon han har til Bahareh Letnes (28), men avviser at han har en relasjon til selskapet hennes. Dette bildet er lagt ut på hennes åpne Instagram-konto, som har 7000 følgere. Etter at VG skrev om saken, er Instragram-kontoen blitt satt som privat. Kilde: skjermdump fra Letnes' Instagram-konto 

nyheter

På Stortinget stilles det nå spørsmål rundt Sandbergs relasjon til Letnes.

Denne uken la iranskfødte Letnes ut flere bilder av seg selv og Per Sandberg på sin Instagram-konto. På et bilde spiser de to middag sammen, og Sandberg holder rundt Letnes i den iranske provinsen Mazandaran.

Sandberg vil ikke kommentere hva slags forhold han har til Letnes.

De to figurerer sammen på en rekke bilder Letnes har publisert i sosiale medier, blant annet under feiringen av iransk nyttår i mars.

– Jeg er på feriereise. For øvrig har jeg ingen kommentar til VGs ønske om innsyn i mitt privatliv, skriver Sandberg i en e-post til VG.

Det var Filter Nyheter som omtalte saken først.

I IRAN: Bahareh Letnes (28) la denne uken ut flere bilder av henne og Per Sandberg på ferie i Iran. Kilde: skjermdump fra Letnes' Instagram-konto 

Letnes opprettet i januar i år firmaet «B&H General Trading Company Bahareh Letnes», som hun blant annet oppgir skal drive med «produksjon, utvikling, kjøp og salg herunder eksport av fisk og sjømatprodukter og annet som naturlig faller sammen med dette».

Fiskeriministeren sier til VG at han ikke har noen forbindelse til selskapet. VG spør om han har vurdert om hans relasjon til Letnes kan komme i konflikt med rollen som statsråd med ansvar for fiskeriforvaltningen.

Han svarer ikke på om de har gjort en habilitetsvurdering.

– Nærings- og fiskeridepartementet eller statsråden har ikke, og har ikke hatt noen relasjon til selskapet eller annet som det henvises til, er svaret fra Fiskeridepartementet og Per Sandberg.

Vil ta saken til Stortinget

Nestleder i Stortingets næringskomité Torgeir Knag Fylkesnes (SV), forventer at Sandberg kommer på banen og oppklarer sitt forhold.

– Det er viktig å få klarhet i om dette er et tilfelle av sammenblanding mellom politikk og privatliv. Dersom det er snakk om et ryddig forhold, vil jeg ønske dem lykke til, sier han.

Fylkesnes mener det er uheldig dersom det er snakk om en forretningsmessig interesse i forholdet, men er ikke urolig for statsrådens arbeid rettet mot Iran.

– Dersom jeg ikke får klare svar fra fiskeriministeren vil jeg ta dette opp som et skriftlig spørsmål i Stortinget, sier Fylkesnes.

Sandberg har vist et – i norsk sammenheng – uvanlig sterkt engasjement for Iran, helt fra han reiste dit på statsrådsbesøk i oktober 2016. Da reiste han på frierferd for eksport av norsk laks til Iran – og har siden prøvd å få i gang en storstilt fiskesatsing.

Geir Pollestad (Sp), som leder næringskomiteen på Stortinget, påpeker at Iran-spørsmålet er sensitivt i Norge.

– Vanligvis er ikke statsråders private relasjoner og feriemål noe offentligheten skal bry seg med. Men Iran-spørsmål er så følsomt at en statsråds besøk neppe vil bli oppfattet som noe privat. Jeg forutsetter derfor at Sandbergs reise og øvrige Iran-relasjoner er avklart med Statsministeren, sier Pollestad til VG.

Sandberg: – Jeg er på feriereise

VG spør Per Sandberg om han under sin nåværende Iran-tur har hatt møter med myndigheter, organisasjoner eller næringslivsaktører. Norge har ikke et sikkerhetspolitisk samarbeid med Iran, og PST har advart om at de driver etterretning mot Norge.

VG påpeker at Iran er et uvanlig reisemål for en statsråd, og spør om Sandberg har informert eller klarert reise til Iran med Utenriksdepartementet eller Statsministerens kontor. I tillegg til om det er andre deltagere på reisen enn Sandberg og Letnes.

Sandberg skriver at han er på feriereise - og svarer ikke på resten av spørsmålene.

– Hvem som deltar på mine private reiser har jeg selvfølgelig ingen kommentar til, skriver Sandberg i en e-post.

Det har ikke lyktes VG å få kontakt med Letnes fredag. Hun har tidligere overfor Fiskeribladet, som har skrevet om relasjonen til Sandberg, avvist at hun er fiskeeksportør.

– For det første er selskapet kun registrert med sikte på handel mellom Norge og Iran, selskapet har ikke eksportert eller importert noe som helst. Selskapet har heller ikke tillatelse til å eksportere sjømat, og vil med stor sannsynlighet bli slettet, skrev Letnes da til Fiskeribladet.

– Ditt spørsmål vedrørende Fiskeriministeren er fullstendig irrelevant, da hverken selskapet eller jeg har eksportert sjømat fra Norge. Jeg er ikke og har aldri vært fiskeeksportør, skriver hun.

Letnes kom til Norge som 16-åring og fikk avslag på asylsøknaden tre ganger, ifølge NRK. Hun ble tvangsutsendt til Iran, men ble satt på flyet tilbake til Norge og fikk opphold i 2008. Hun har tidligere fortalt adressa.noat hun dro for å unnslippe tvangsekteskap.

Deltok på Iran-arrangement – fikk kritikk fra sine egne

Frps Christian Tybring-Gjedde, en sterk kritiker av det iranske regimet, har tidligere kritisert Sandberg for at han deltok på en nyttårsfeiring på den iranske ambassaden den 24. mars i år.

– Jeg synes det er helt unødvendig og uheldig. Som medlem av et regjeringsparti, har ikke jeg fått informasjon om hvorfor vi skal ha så tett kontakt med Iran. Så lenge jeg ikke har fått en forklaring på dette, er jeg imot det, sa Tybring-Gjedde til Nettavisen.

IRAN-FEIRING: Sandberg deltok i mars på en feiring av den iranske markeringen av nyttår, invitert av den iranske ambassaden. Foto: Skjermdump / Instagram 

Tybring-Gjedde ønsker i dag ikke å utdype kritikken overfor VG.

– Jeg ser ikke nødvendigheten for at man skal ha denne typen relasjon med terrorregimet Iran, var beskjeden fra Frp-politiker og norskiraner Mazyar Keshvari i Nettavisen.

Sandberg deltok også på et møte for oppstart av en venneforening for Iran og Norge, hvor Letnes også deltok. Fiskeridepartementet opplyser til VG at «Sandberg deltok som 1. Nestleder i Frp».

– Har Letnes ved noen anledninger fulgt Sandberg på arrangementer/reiser hos den iranske ambassaden i Oslo, til Iran eller i møter/arrangementer i regi av norske sjømatbedrifter/foreninger/organisasjoner, spør VG Sandberg.

– Letnes har ikke fulgt Sandberg på noen møter eller reiser knyttet til Nærings- og fiskeridepartementet, eller politisk relaterte reiser/møter knyttet til hans virke som fiskeriminister, skriver Fiskeridepartementet i en e-post.