I disse dager forbereder det katolske miljøet i Tromsø seg til et viktig besøk. I oktober kommer nemlig relikviene av den hellige Thérèse av Lisieux, samt hennes hellige foreldres jordiske levninger, til byen.

Les reportasje fra livet i klosteret her (for abonnenter)

Stor begivenhet

iTromsø møtte søster Hedvig, søster Teresa og søster Natalia i Karmelittklosteret Totus Tuus, på toppen av Tromsøya. Klosteret er det eneste av sitt slag i Norge. De forteller gledelig om den store hendelsen som skal finne sted i høst.

– Dette er en stor begivenhet. Det er første gang Thérèse kommer til Norden, så det er historisk, sier søster Teresa.

GITTER: I samtalerommet sitter søster Hedvig, søster Teresa og søster Natalie bak et gitter, som er et symbol på at søstrene har viet sitt liv til Gud.

Revolusjonerende tilnærming

Den hellige Thérèse døde i Lisieux i Frankrike i 1897, bare 24 år gammel. De siste 20 årene har hennes jordiske levninger turnert gjennom 60 forskjellige land, og kan dermed kalles verdens mest bereiste lik.

– Etter hennes død, kom folk til graven hennes for å be om hjelp. Flere kunne fortelle at de opplevde helbredelse eller fikk fornyet styrke, og det er derfor så mange har stor tillit til henne. Disse miraklene bekrefter hennes hellighet, forteller søster Teresa.

Ifølge søstrene, levde Thérèse et tilbaketrukket liv. Da hun ble syk av tuberkulose, ble hun bedt om å skrive ned alle sine minner.

Både fra oppveksten, og fra livet i klosteret. Gjennom disse skriftene har man oppdaget Thérèses tilnærming til troen, som i sin tid virket revolusjonerende.

– Thérèse var opptatt av at hellighet er mulig for alle. Også folk som sliter i livet. Derfor er det mange som kan kjenne seg igjen i hennes budskap, forteller søster Hedvig.

Fokus på familien

Søstrene forteller at dette besøket handler om familien.

– Denne gangen er foreldrene like viktige som Thérèse. De reiser sammen til Tromsø, så fokuset blir på familie, poengterer søster Hedvig.

I Norden startet forberedelsene hele ni måneder før besøket.

– Vi leser verkene hennes på nytt for inspirasjon. Også ber vi om forskjellige styrker vi trenger. Den som ønsker hjelp, selv til helt dagligdagse ting, kan be om det, sier søster Natalia.

Og alle er velkomne til å delta.

– Vi inviterer alle, både til begivenheten og til forberedelsene. Det gjør ingenting om du ikke tror. Du må gjerne komme og se relikviene av ren nysgjerrighet, påpeker søster Teresa.