Campingturister i fjæra i Sørvika på Brensholmen fant fredag et objekt i vannkanten.

– De begynte å grave det fram, og vi tenkte at dette ikke så bra ut. Hvis det skulle være noe skummelt, er det greit om noen kunne komme å se på det, sier Harald Amundsen, som kom til stedet like etter at objektet var gravd fram.

På stranda var det 8-10 telt med folk, og mange unger, ifølge Amundsen. De fikk ringt politiet og sendt over bilder av funnet.

– Vi fikk beskjed om å holde oss unna den, og den siden av stranda. Det er ellers ikke noe dramatikk i det, sier han.

Sendte team fra Forsvaret

Politiet sendte derettet saken over til Forsvaret.

– Det ble vurdert av Forsvaret til å kunne være en gammel mine, men det er for tidlig å slå fast hva det er, sa operasjonsleder i politiet, Karl Erik Thomassen, da iTromsø snakket med ham lørdag formiddag.

Et team fra Forsvaret hadde da tatt turen fra Bardufoss til Brensholmen for å destruere objektet. Noen timer senere var konklusjonen klar:

– De har konkludert med at det er en mine fra 2. verdenskrig, sier major og talsperson i Forsvarets operative hovedkvarter, Elisabeth Eikeland.

Oppfordringen fra politiet og Forsvaret er klar: Ikke rør eller flytt på slike objekter om du finner dem i naturen. Foto: Harald Amundsen

Sprenges lørdag kveld

Etter at gjenstanden ble undersøkt, ble det også bestemt at den skulle sprenges, noe som ble gjort lørdag kveld.

– Den ligger så krøkkete til at man vil vente til maksimal fjæra sjø før man sprenger den – da får man ideelle forhold. At den ligger noen timer ekstra på stranda, har ingen betydning, den har jo tross alt ligget der i snart 70 år, forklarer Eikeland.

Slik forholder du deg

Både politiet og Forsvaret er klar på hva man skal gjøre om man kommer over slike objektet i naturen.

– Man skal ikke røre ting som man ikke vet hva er, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen i politiet.

Det er viktig å ta bilder av objektet, slik at Forsvaret, på anmodning fra politiet, kan identifisere det.

– Ta gjerne bilder av objektet fra flere ulike vinkler. I tillegg er det å foretrekke om vi får en nøyaktig stedsbeskrivelse med kartreferanse.

– Man må ikke røre slike ting eller flytte på objektet. Så må man varsle politiet, påpeker Eikeland.