Målet er å gi turister informasjonen de trenger for å vise hensyn og være gode gjester. Retningslinjene tar utgangspunkt i en mal utviklet av Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO) og andre partnere. Det opplyser Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO) i en pressemelding.

– Respekter natur og folk

Når du besøker Longyearbyen oppfordres du til å gjøre som de lokale: respekter dyreliv, natur og de rundt deg. Longyearbyen har nå lansert nye retningslinjer for turister som besøker det lille lokalsamfunnet. Retningslinjene inneholder tips og triks og råd om hvordan man kan være en hensynsfull gjest.

Retningslinjene oppfordrer blant annet besøkende til å prate med lokale, men respektere folks privatliv og be om tillatelse før man tar bilder. Besøkende oppmuntres også til å bidra til lokal økonomi ved å benytte seg av handlemulighetene, så lenge de husker at pruting ikke er vanlig. Turister får også beskjed om å holde seg på riktig side av veien og å bruke søppelkassene som finnes i byen.

Formidler lokalkunnskap

Retningslinjene er utarbeidet av Visit Svalbard, Longyearbyen havn og Svalbard cruisenettverk med støtte fra Nordisk Atlantsamarbeid (NORA).

– Longyearbyen er en populær turistdestinasjon og disse retningslinjene vil gjøre det lettere for besøkende å forstå byen vår. Turister har ofte korte opphold og disse besøksretningslinjene er en god måte å formidle lokalkunnskap rett til gjestene, sier Ronny Brunvoll, daglig leder i Visit Svalbard i pressemeldingen.

Frigg Jørgensen, administrerende direktør i AECO, håper at flere arktiske byer og tettsteder vil utvikle besøksretningslinjer rettet mot turister.

– AECO har laget generelle retningslinjer som gir turister råd om hva de bør tenke på når de besøker bosetninger i nord. Vi har også lagd en mal det enkelte lokalsamfunnet kan bruke til å lage egne skreddersydde retningslinjer. Det gleder oss at Longyearbyen har blitt den første arktiske destinasjonen som har benyttet seg av denne muligheten, sier Jørgensen.