Hans Kristian Amundsens bortgang:

– Han var en svært markant stemme

Slik minnes venner, kolleger og partifeller Hans Kristian Amundsen (58) den tidligere Nordlys-redaktøren og Ap-politikeren.

Tidligere Ap-politiker Hans Kristian Amundsen (i midten) døde under en joggetur søndag. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Amundsen med sitt engasjement var en verdifull støtte for ham. Her fra valgkampen i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

nyheter

Amundsen var sjefredaktør og administrerende direktør i Nordlys fra 2001 og fram til 2011. I 2003 begynte Helge Nitteberg, som i dag sitter i sjefredaktørstolen, som frilanser for avisen. Amundsen ansatte Nitteberg fast i 2007.

– Det er en betydelig samfunnsperson som brått og uventet har gått bort. Det er med stor sorg at vi har mottatt budskapet om hans død. Tankene våre går i første rekke til hans familie og hans nærmeste, som har mistet en viktig person i deres liv, sier Nitteberg.

Helge Nitteberg: – Markant stemme

Like før Amundsen gikk over til politikken – i 2011 – ansatte han Nitteberg som vikarierende nyhetsredaktør i avisen.

Helge Nitteberg  Foto: HT

– Jeg kjenner ham best fra hans tid i Nordlys. Det er ingen tvil om at han på kort tid i avisa ble en svært markant stemme, også i den nasjonale offentlighet. Han var kanskje den mest markante stemmen fra nord under store deler av sin tid, forteller Nitteberg.

Ifølge den nåværende sjefredaktøren var Amundsen en stor formidler.

– Man trengte ikke alltid å være enig med han i en sak, men man hadde alltid glede av hans evne til å reflektere rundt politikk og samfunn. Jeg ble ikke overrasket da Jens Stoltenberg hentet ham inn i sin tredje regjering, hvor han raskt ble en sentral del. Hans Kristian la aldri skjul på at hans politiske hjerte banket for sosialdemokratiet og arbeiderpartiet, sier Nitteberg, og fortsetter:

– Han var på så måte kanskje en uvanlig blomst i ei tid da sjefredaktører flest hadde sluttet å tone politisk flagg, både i kommentarer og lederartikler. Hans Kristian hadde ei oppriktig tro på sosialdemokratiet, og på valgdagene anbefalte han mer enn en gang å stemme Arbeiderpartiet. Han trodde på det og begrunnet det på en overbevisende måte. I retrospekt var han en av de siste redaktørene som representerte partipressen, men ikke på en blind måte, men heller med sin egen oppriktighet. Han trodde sosialdemokratiet var den beste måten å styre landet på, og det har jeg all respekt for.

Jens Stoltenberg

Tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg jobbet tett med Amundsen i flere år, og tilbrakte senest tid sammen forrige helg, ifølge VG.

– Det er ufattelig og dypt tragisk at Hans Kristian Amundsen er død. Jeg tenker på barna og Karen Marie, sier han til avisa, og trekker spesielt fram Amundsens rolle etter terrorangrepene 22. juli.

– Samarbeidet Hans Kristian og jeg hadde i denne tiden var avgjørende for meg personlig, og vi har vært svært nære siden, sier Stoltenberg.

Brage Larsen Sollund

Brage Larsen Sollund er lokalpolitiker i Tromsø, og jobbet mye med Amundsen under kommunevalgkampen i 2015.

Brage Larsen Sollund  Foto: Ronald Johansen

– Hans bortgang kom som et ordentlig sjokk og er uendelig trist. Det er altfor tidlig for han å gå bort. Han hadde en enorm arbeidskapasitet og var ekstremt hardtarbeidende. Måten han strukturerte arbeidet hans har jeg ikke sett mange andre som gjør. Det beundret jeg han også veldig for.

Sollund berømmer også Amundsens evner med ord.

– Han var mesterlig med det skrevne ord og snartenkt på løsninger, til sammen var det en sterk kombinasjon.

– Det er et enormt tap at han har forsvunnet. Men først og fremst er det trist for familien og hans nærmeste. Mine tanker og kondolanser går til dem.

Ap-leder Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre er partileder i Arbeiderpartiet, og Amundsen har vært en av hans nære rådgivere i tiden som partileder.

Tidligere Ap-politiker Hans Kristian Amundsen (i midten) døde under en joggetur søndag. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Amundsen med sitt engasjement var en verdifull støtte for ham. Her fra valgkampen i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Hans Kristian Amundsens brå bortgang. Mine tanker og dype medfølelse er nå hos de aller nærmeste, hans kone og barn og resten av familien, skriver Støre i en e-post.

Jens Stoltenberg sammen med Hans Kristian Amundsen. Bildet er fra 2013.   Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hans Kristian var så levende til stede i alt han deltok i. Det er uvirkelig at han nå er gått bort. Jeg sitter igjen med mange gode minner fra vårt nære samarbeid og vennskap, og stor takknemlighet for den innsatsen han nedla for Arbeiderpartiet gjennom flere år. Han hadde en enorm arbeidskapasitet, et stort engasjement og var en verdifull støtte for meg og for medarbeiderne på Stortinget. Vi er i sorg. Hans Kristian vil bli dypt savnet.

Ragni Løkholm Ramberg: – Han så de lange linjene

Lokalpolitiker Ragni Løkholm Ramberg (Ap) minnes Amundsen som en god venn.

– Det er forferdelig trist. Hans Kristian var en god partikollega og venn, og han elsket Tromsø. Vi var uenig om mye, men jeg visste at jeg alltid kunne ringe han og be om råd. Jeg synes det er veldig rart å tenke på at han er død. Jeg hadde gledet meg til mer strategiprat og fliring sammen me han.

Ramberg berømmer Amundsens innsats for Tromsø, selv mens han jobbet sentralt i Arbeiderpartiet og regjeringsapparatet.

– Han var veldig opptatt av Tromsø, og det var en trygghet å ha han med seg. Han var god på å trekke de lange linjene, og minnet oss på hvorfor ting var viktig. Han hadde et perspektiv på hvor vi kom ifra og hvor vi skal, som ikke mange har, selv om man lander på de samme konklusjonene. Så tenker jeg selvfølgelig på ungene og de nærmeste og håper de er omgitt av folk som er glad i dem.

Geir Seljeseth – venn og tidligere kollega

Geir Seljeseth har skrevet en status om Amundsen på Facebook, som gjengis med tillatelse:

Geir Seljeseth  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

– Jeg slutter meg til Karen Maries ord. Nå er alt mørkt. Min tidligere sjef, min gode venn og en av de aller klokeste jeg har kjent, Hans Kristian Amundsen forlot denne verden i går. Jeg føler meg privilegert som har hatt Hans Kristian i livet mitt. Jeg fikk jobbe sammen med han. Jeg fikk nyte rausheten. Jeg fikk oppleve vennskapet. Ikke ett tema var for stort. Ikke ett tema var for lite. Han var ærlig tvers igjennom. Du måtte aldri spørre om råd hvis du ikke klarte et ærlig svar. Han var Nord-Norge i ett og alt. Selv om de siste årene har blitt tilbrakt i Oslo, så var det aldri tvil om hva som fylte hjertet. Hans Kristian var omsorgsfull og snill. Jeg fikk se han som pappa, som kjæreste og som den med omsorg nok til hele verden. Jeg tenker på ungene. Jeg tenker på Karen Marie. Jeg sørger over at de må gå videre uten han. Jeg sørger over at vi må gå videre uten han. Det kjennes tomt og ufattelig trasig.

Statsminister Erna Solberg

Her ser man Hans Kristian Amundsen sammen med Siv Jensen, Jens Stoltenberg og Erna Solberg.   Foto: Stian Lysberg Sollund/NTB Scanpix

– Så trist å få nyheten om Hans Kristian Amundsens død. Politisk uenig, men hyggelig og dyktig. Altfor ungt, mine tanker går til venner og kolleger, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter.

Redaktørforeningen

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening forteller at meldingen om Amundsens død kom som et sjokk.

– Det er helt uendelig trist. Da Jan Henry T. Olsen og Thorvald Stoltenberg døde tidligere i sommer, delte jeg Hans Kristians ord siden jeg synes de var så fine. Det var slike ord vi andre fant trøst i. Og ikke minst etter 22. juli viste Hans Kristian oss hvor viktige de ordene er. Nå er det ordkunstneren selv som har gått bort, og vi blir uten ord selv. Det blir tungt, sier hun, og fortsetter:

– På en uke har vi mistet to dyktige pressemenn fra Finnmark, på samme alder og fra samme sted. Det er ufattelig og vondt og minner oss om at livet er skjørt. Våre tanker går til Karen Marie, barna og de øvrige pårørende.

Roger Ingebrigtsen

Tidligere politiker Roger Ingebrigtsen kjente også Hans Kristian Amundsen godt.

– Hans Kristian er et av de aller fineste menneskene jeg har kjent. Hans evne til å bry seg om folk, Nord-Norge og verden kommer til å bli savnet. Han var leken gjennom hele livet som en hundevalp. Hele tiden lekte han i tillegg til å utfordre og engasjerte de han var sammen med, og ingen slapp unna. Han spredte glede. Jeg kalte han ofte for Glad-Kristian. Han var 17 år i hodet store deler av sitt liv, selv om han ble voksen og tok på seg store og tunge samfunnsoppdrag som redaktør og statssekretær.

Ingebrigtsen trekker særlig fram Amundsens opptreden etter terroren 22. juli 2011.

– En av dagene like etter 22. juli, var vi en del mennesker samlet i en leilighet i Oslo, og ting var mørkt. Da tok Hans Kristian med seg Jens Stoltenberg og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på besøk etter å ha vandret gjennom Oslos gater, og Hans Kristian skapte et lite lyspunkt i alt det mørke. Så jeg vil minnes smilet og gleden hans.