Anders Opdahl: – Jeg er glad for å ha hatt deg i livet mitt, kjære venn

Minnes sin nære venn og tidligere kollega.

Anders Opdahl minnes sin gode venn.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Anders Opdahl, konserndirektør i Amedia, og tidligere sjefredaktør i Nordlys, har skrevet et lengre innlegg på sin private Facebook-profil, hvor han minnes sin gode venn Hans Kristian Amundsen. Amundsen omkom under en joggetur i Skoganvarre i Finnmark, søndag.

Amundsen og Opdahl kommer begge to fra Skoganvarre i Finnmark. De jobbet sammen i avisa Nordlys og Opdahl tok over stillingen som sjefredaktør da Amundsen gikk over til politikken i 2011.

Innlegget er delt offentlig:

«Hans Kristian Amundsen er død. Det er meningsløst, trist og urettferdig. Jeg har aldri jobbet tettere med noen andre enn ham, for meg har Hans Kristian vært samtalepartner, lærer og venn i 20 år. Som ga reflekterte og sanne råd uansett hva det måtte være. Og som satte dype spor etter seg uansett hvor han gikk.

Slik var det ikke minst da han ble sjefredaktør i Nordlys. Strategen hadde en klar ide om hva Nordlys skulle være. På den ene siden en moderne lokalavis, men og en landsdelsavis som med troverdighet skulle målbære folkeviljen i nord. Det lyktes han med, og han var i et tiår Nord-Norges talsmann. Hvor han behersket meninger og ord på en helt unik måte.

Han var som redaktør og en som sto last og brast ved ideen om at Nordlys var til for folk flest, "smaafolket" om du vil. Jeg har en haug av eksempler på hvordan denne doktrinen slo inn i de redaksjonelle valgene. En liten episode jeg husker i forbifaren, var av de mange gangene han stakk hodet innom desken og spurte hva vi planla som oppslag i papiravisen. "Boligfesten fortsetter," erklærte jeg. Hans Kristian var tydelig: "dette er ingen fest, det er et mareritt" . Og da ble det slik. Jeg lærte verdien av ordenes betydning av Hans Kristian. Jeg kjenner ingen som behersket ordet som ham.

Og slik var han og som politiker. Formuleringer og ord som påvirket, ga håp og oppsummerte på vegne av de fleste. Basert på overbevisning. I mange saker, og ikke minst da vi trengte det som mest her i landet, i dagene og ukene etter 22. juli. Ingen behersket denne kunsten som Hans Kristian. Og det var ekte. Alt dette på toppen av store strategiske evner, et bankende hjerte og et klarsyn få andre er utstyrt med

«Vi er og mange som vet hvordan han genuint brydde seg om andre mennesker som privatperson. Lyttende, rådgivende, omsorgsfull, ærlig. Og varm. Jeg er glad for å ha hatt deg i livet mitt, kjære venn. Og jeg skylder deg så masse.

Mine dypeste kondolanser og tanker går til den nærmeste familien. Dette er så trist og så feil.»