– Vi sitter fremdeles og venter på informasjon som ikke kommer, og når de kommer med info sier de bare at de jobber med saken. Det er lite som skjer og veldig frustrende, sa Dagfinn Sørensen til iTromsø mandag kveld.

Han og samboeren Nina Christine Dahl har vært på en to ukers ferie på nordvestkysten på den greske øya Rhodos, og skulle etter planen ha reist hjem med fly til Oslo natt til mandag. Paret bor i Tromsø, og Sørensen er også spaltist i iTromsø. Samboeren skulle ha reist videre med fly til Langnes på mandag for å begynne på jobb igjen etter ferien, men det er nå uvisst når de kommer seg nordover.

Da de kom på flyplassen mandag kveld var det kaos, og en teknisk svikt hadde ført til at alle flyene stod på bakken - også deres fly med avgang klokken 01.05. Ingen visste når systemet ville fungere igjen, og etter flere timers venting forteller Sørensen at han og 800 norske turistene ble sendt til et hotell i nærheten.

Blir sinte på guidene

Men der var det ingen ledige rom.

– Vi kom til hotellet etter mange timer på flyplassen. Da fikk vi verken vått eller tørt, og vi måtte selv finne oss et sted å sove. Vi endte på en brisk under åpen himmel, uten pledd eller pute.

Han forteller at folk ligger strødd utover hele området til hoteller Sunwing Kallithea.

– Folk har sovet på gulvet, på solsenger, på barkrakker og det de har funnet. Hotellet vi ble fraktet til var allerede fullt, og vi frykter at vi ikke får noe rom hvis vi må bli her enda en natt. Det er utrolig kjedelig å bli sittende sånn. Vi har hatt en fin ferie, og kost oss, men nå var vi veldig klare for å komme oss hjem, sier Sørensen på telefon fra hotell-lobbyen.

– Det er mange som er slitne og leie, og det er også amper stemning. Noen reagerer med å bli sinte på turguidene til Ving, men de har jo ikke noen flere svar av den grunn, sier Sørensen.

Sov i solsenger

På samme hotell er det en guttegjeng i alderen 17 til 23 år fra Tromsø. De har vært på Rhodos i to uker, og skulle som samboerparet vært med på flyet til Oslo natt til mandag, for deretter å fly videre til Langnes.

– Siden vi ikke er gjester på hotellet så får vi ikke engang håndklær. Vi sitter her en hel gjeng på to små madrasser, og i natt sov vi rundt bassenget på solstoler. Eller vi prøvde å sove da, for vannsprederne var på så vi ble våte. Det er egentlig bare helt jævlig, sier Tobias Tøllefsen.

Han skal etter planen begynne på jobb igjen på onsdag, og vært på plass i byen mandag formiddag. Nå er han usikker på når han får reist fra den greske ferieøya.

– Vi får ingen beskjeder, og da vi kom til flyplassen i går visste de allerede om problemene. Vi synes dette er skikkelig dårlig, og folk er slitne, oppgitte og trøtte. Og det er veldig varmt her.

Ving: - Krisesituasjon

Reisebyrået Ving opplyser at de har 1.200 nordmenn som for øyeblikket er strandet på Rhodos, og da iTromsø snakket med informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving mandag ettermiddag, sier hun at selskapet jobber med å få oversikt.

– Innsjekk på flyplassen på Rhodos er oppe og går igjen og vi jobber med å få nye flytider for de som skal hjem. Vi satser på å få alle gjester hjem så fort vi klarer, og vi håper at de slipper å overnatte en natt til, Røhr-Staff i en e-post.

Videre sier hun til avisen at de reisende får all den informasjonen som Ving har, og at de jobber på spreng for å få nordmennene hjem.

– Alle får mat og drikke, men likevel er dette en uholdbar situasjon. Det er ikke vi som har skapt problemet, men det er likevel guidene våre som får kjeft. Slik er det når folk er sinte men vi jobber som sagt på spreng for å løse dette.

Røhr-Staff sier at det til nå er fire fulle fly som er rammet av feilen, og sier at det vil oppstå følgeforsinkelser for andre som skal hjem senere i uka.

– Vi prioriterer å først få sendt hjem de som er der nede nå og som har hatt en forferdelig natt. Jeg forstår at det er amper stemning, men slik blir det i en krisesituasjon når folk er slitne.

Ving opplyser til iTromsø tirsdag morgen at samtlige har kommet seg på et fly hjemover.