23 ungdom fra Tromsø og til sammen 42 fra hele Troms reiser i morgen ned til leiren som varer til søndag. Aldersspennet fra ungdommen er fra 12–13 til 20-årene, ifølge til de to AUF-politikerne.

Ny generasjon

AUF-lederne forteller at de fleste som var på Utøya under terrorangrepet i 2011 nå er ute av AUF.

– Det er en ny generasjon i AUF nå, samtidig som det er noen som var med på leiren i 2011 som kommer, sier Fagerli.

De har et bevisst forhold til Utøyas historie, og terroren som rammet AUF i 2011, når de nå setter kurs mot årets sommerleir.

– Det er vanskelig. Man må finne en balanse mellom å ha kjennskap til øyas historie, og å skape egne minner. Tema for årets leir er «Utøya – din egen øy», og handler om nettopp dette. Jeg synes AUF har vært flink til å behandle dette med verdighet, både for organisasjonen og de etterlatte og overlevende. Vi har også hatt temamøter om dette i forkant av leiren, sånn at folk kan få stilt de spørsmålene de har, sier Seljeseth.

GLEDER SEG: De to ungdomspolitikerne ser fram til leiren. – Det kalles årets vakreste eventyr for en grunn, sier Fagerli.

Politikk og moro

Årets sommerleir på Utøya består av både politiske debatter, verksted og skoleringer, i tillegg til ulike sosiale arrangement, som speeddating og konserter. Flere profilerte politikere deltar, deriblant partileder Jonas Gahr Støre, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, og Ap-toppene og eksstatsrådene Anniken Huitfeldt og Espen Barth Eide.

– Hva ser dere mest fram til på leiren?

– Jeg ser mest fram til fotballturneringa, innrømmer Fagerli.

– Jonas’ (Gahr Støre journ.anm.) tale i bakken pleier alltid å være bra. I tillegg skal jeg ha et danseverksted i år, så det ser jeg også fram til.

Drømmer om kommunestyret

De to har også politiske ambisjoner.

– Vi har begge sagt at vi ønsker å stille til kommunestyret i Tromsø i 2019, og er spilt inn av Tromsø AUF til nominasjonskomiteen.

AUF i Troms har også spilt inn lederen Brynjar Saus som kandidat – med andre ord hele ledelsen av AUF i Troms – som for øvrig kun består av tromsøværinger.

Seljeseth sier de ennå ikke har tatt noe standpunkt om hvem de vil ha som ordførerkandidat.

– Det er mange flinke navn som blir nevnt. Det viktigste for oss er at de lytter til oss i AUF, sier hun.