AUF i Troms spente før årets Utøya-leir: – Det er vanskelig

Nestlederne i AUF i Troms Aleksandra Seljeseth (17) Kristian Fagerli (19) ser fram til årets Utøya-leir, samtidig som de mener Utøya skal behandles med verdighet.

AUF-ledere: Aleksandra Seljeseth og Kristian Fagerli reiser onsdag morgen til Gardermoen, og tar deretter buss til Utøya. Der skal de være sammen med hundrevis av sosialdemokratisk anlagte ungdom fram til søndag. 

nyheter

23 ungdom fra Tromsø og til sammen 42 fra hele Troms reiser i morgen ned til leiren som varer til søndag. Aldersspennet fra ungdommen er fra 12–13 til 20-årene, ifølge til de to AUF-politikerne.

Ny generasjon

AUF-lederne forteller at de fleste som var på Utøya under terrorangrepet i 2011 nå er ute av AUF.

– Det er en ny generasjon i AUF nå, samtidig som det er noen som var med på leiren i 2011 som kommer, sier Fagerli.

De har et bevisst forhold til Utøyas historie, og terroren som rammet AUF i 2011, når de nå setter kurs mot årets sommerleir.

– Det er vanskelig. Man må finne en balanse mellom å ha kjennskap til øyas historie, og å skape egne minner. Tema for årets leir er «Utøya – din egen øy», og handler om nettopp dette. Jeg synes AUF har vært flink til å behandle dette med verdighet, både for organisasjonen og de etterlatte og overlevende. Vi har også hatt temamøter om dette i forkant av leiren, sånn at folk kan få stilt de spørsmålene de har, sier Seljeseth.

GLEDER SEG: De to ungdomspolitikerne ser fram til leiren. – Det kalles årets vakreste eventyr for en grunn, sier Fagerli. 

Politikk og moro

Årets sommerleir på Utøya består av både politiske debatter, verksted og skoleringer, i tillegg til ulike sosiale arrangement, som speeddating og konserter. Flere profilerte politikere deltar, deriblant partileder Jonas Gahr Støre, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, og Ap-toppene og eksstatsrådene Anniken Huitfeldt og Espen Barth Eide.

– Hva ser dere mest fram til på leiren?

– Jeg ser mest fram til fotballturneringa, innrømmer Fagerli.

– Jonas’ (Gahr Støre journ.anm.) tale i bakken pleier alltid å være bra. I tillegg skal jeg ha et danseverksted i år, så det ser jeg også fram til.

Drømmer om kommunestyret

De to har også politiske ambisjoner.

– Vi har begge sagt at vi ønsker å stille til kommunestyret i Tromsø i 2019, og er spilt inn av Tromsø AUF til nominasjonskomiteen.

AUF i Troms har også spilt inn lederen Brynjar Saus som kandidat – med andre ord hele ledelsen av AUF i Troms – som for øvrig kun består av tromsøværinger.

Seljeseth sier de ennå ikke har tatt noe standpunkt om hvem de vil ha som ordførerkandidat.

– Det er mange flinke navn som blir nevnt. Det viktigste for oss er at de lytter til oss i AUF, sier hun.