Katt hoppet fra 3. etasje – nabo sier den var utestengt på veranda i flere dager

Mandag fikk politiet melding om at en katt lå skadet og mjauet høylytt på Elverhøy. Den skal i desperasjon ha hoppet fra rundt ni meters høyde.

NYTT HJEM: Den litt over ett år gamle katten bor nå i «fosterhjem» hos Julie Høie Nygård og samboeren. De har valgt å kalle den Løva, ettersom det har stor rødlig pels. FOTO: PRIVAT 

nyheter

Mandag formiddag ringte politiet Evidensia Tromsø veterinærsenter etter at de hadde fått inn melding om en skadet katt på Elverhøy, men som politiet ikke hadde kapasitet til å rykke ut til.

Veterinærstudent Maia Walthinsen ved Evidensia dro dermed til blokkene i Christian VIIs gate, der hun møtte en mann som viste henne den rødfarga katten som lå urørlig og mjauet like nedenfor en veranda.

– Ifølge mannen, som er en av naboene til leiligheten i 3. etasje hvor katten hadde hoppet fra, så skal den ha vært alene ute på verandaen i flere dager. Han fortalte at de ikke hadde sett folk i leiligheten på en god stund, og at det kunne virke som om katten var overlatt til seg selv der ute. Til slutt så hoppet den fra verandaen, sier Walthinsen.

HOPPET UT: Fra en slik veranda i 3. etasje hoppet katten ut. Bildet viser blokkene i Christian VIIs gate på Elverhøy uten at nettopp dette bygget er tilknyttet saken. FOTO: SILJE LØVSTAD THJØMØE 

 

iTromsø har snakket med den aktuelle naboen som bekrefter historien. Han anslår at det er snakk om ni meter fra verandaen i tredje etasje.

– Den har vært veldig heldig

– Da jeg kom dit tenkte jeg at den var alvorlig skadet, siden den hadde hoppet fra flere meters høyde. Den forsøkte å gjemme seg under en kasse, så jeg tok på meg vernehansker for å få tak i den. Hvis en katt er skadet kan den ofte bli aggressiv, sier Walthinsen.

Tilbake på Evidensia ble katten nøye undersøkt, men ifølge veterinærstudenten var katten uten skader.

– Det viser at den er i forholdsvis fin form. Den har vært veldig heldig som ikke ble mer skadet, men den har nok mistet ett av de ni livene sine.

UTEN SKADER: Det ser ut til at katten har klart seg uten skader, men både Dyrebeskyttelsen og Evidensia sier at katten har vært svært heldig. FOTO: PRIVAT 

 

Nå er katten plassert i «fosterhjem» hos Julie Høie Nygård og samboeren, etter at Evidensia tok den med til Dyrebeskyttelsen. De har fra før av en katt som de har overtatt fra Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø.

– Vi har valgt å kalle henne Løva siden hun ligner litt på en løve med all den rødlige pelsen. Hun er en veldig kosete og sosial katt, og selv om hun nok har vært litt fortumlet etter hendelsen, virker hun å være i fin form, sier Nygård, før hun legger til:

– Men jeg må si at dette er en trist sak. En katt skal ikke måtte trenge å hoppe fra slike høyder.

Eieren avviser at den var alene

Naboen sier til iTromsø at leiligheten som katten bodde i benyttes som kommunal bolig, at det stadig er nye folk der uten at naboene vet hvem som bor i leiligheten. Politiet lyktes ikke å få tak i eieren av katten og anser saken som avsluttet fra deres side, da det var Evidensia, og ikke politiet, som rykket ut.

– Vi fikk melding om en katt som lå skadet der oppe på Elverhøy, og at den ga lyd fra seg. Vi klarte ikke å komme i kontakt med eieren. Vi hadde ikke kapasitet til å dra til adressen, og ringte derfor til Evidensia som da skulle kjøre til stedet. For vår del er saken avsluttet, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Kåre Munkvoll.

iTromsø har vært i kontakt med eieren som ikke var klar over at Dyrebeskyttelsen hadde tatt hånd om katten. Eieren bekrefter at det er en kommunal bolig som katten bor i, men avviser at den har vært alene på verandaen.

– Siden det har vært så varmt så har døra stått på gløtt. Både denne katten og min andre katt kan gå inn og ut på verandaen som de vil, og de har heller ikke vært alene i flere dager, sier eieren som forteller at katten er litt over ett år gammel.

– Hvorfor tror du den hoppet?

– Det er en ung katt, så kanskje den så en flue eller noe. Dette er innekatter, så de er vant til å være inne, sier eieren som gjerne vil ha katten hjem igjen.

Dyrebeskyttelsen: Grovt brudd

– Vi har meldt saken til Mattilsynet og venter nå på hva de sier om vi anmelder saken til politiet. Vi anser dette som et brudd på dyrevelferdsloven, sier nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug.

– Akkurat hva som har skjedd her er uklart, men katten har åpenbart ikke hatt det bra. Evidensia opplyste at katten var underernært, og katter hopper ikke fra slike høyder hvis ikke de er desperate, påpeker Foshaug.

– GROVT: Det sier nestleder i Dyrebekyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug, om det hun mener et brudd på dyrevelferdsloven. FOTO: HÅKON STEINMO 

 

Hun forteller at det ikke er første gang de har fått inn katter som har hoppet fra store høyder, og at de som regel har stygge skader.

– Folk tror katter alltid lander på beina, men lander de etter et fall på flere meter, kan de ofte brekke noe. Denne katten ser ut til å ha vært ganske heldig. Nå skal vi forsøke å komme i kontakt med eieren, men det er ikke nødvendigvis slik at vi gir tilbake katten. Det er ikke aktuelt å levere ut et dyr hvis ikke vi vet at hjemmet er trygt.