Narkosiktet advokat stiller opp i fengslingsmøtet:

– Ønsker å gi uttrykk for den belastningen det er å sitte varetektsfengslet

Mannen i 40-årene har nå sittet seks uker i varetekt, der fire av dem har vært i full isolasjon.
nyheter

De to Tromsø-advokatene har vært varetektsfengslet siden politiet pågrep dem torsdag 21. juni. Fredag denne uka går fengslingsperioden ut, og i dag klokken 12 ble én av de to fremstilt for ny varetektsfengsling. Politiet ved politiadvokat Thomas Rye-Holmboe vil kreve fire nye uker med brev- og besøksforbud.

Pressen var tilstede da fengslingsmøtet startet i sal 10 i Nord-Troms tingrett klokken 12 torsdag. Retten bestemte derimot å holde rettsmøte for lukkede dører, og pressen ble derfor kastet på gangen.

Den siktede advokaten møter selv i dagens fengslingsmøte.

– Han er til stede i dag fordi han ønsker å gi uttrykk om den belastningen det er å sitte varetektsfengslet, sier forsvarer Bjørn Arild Langenes, og legger til at han vil motsette seg ytterligere fengsling.

Politiadvokat Thomas Rye-Holmboe ønsker å forlenge varetektsfengslingen med fire uker. Foto: Håkon Steinmo 

– Det er uforholdsmessig og det er ikke bevisforspillelsesfare lenger. Det er en gammel sak, det har vært intens etterforskning og det er ingen reell fare for bevisforspillelsesfare, sier han.

I morgen vil den andre advokaten bli begjært videre varetektsfengslet.

Politiet krever fire nye uker, med brev- og besøksforbud.

De to advokatene har hittil sonet seks uker i varetekt, der fire av dem har vært i full isolasjon og de to siste med brev- og besøksforbud. Advokatene er siktet for grov narkotikakriminalitet.

Begge advokatene nekter straffskyld i saken der de er siktet for grov narkotikakriminalitet.

  • Les alt om saken her

Møtte ikke til fengslingsmøte

Advokatene knyttes til rekordbeslaget i høst, der politet beslagla 66 kilo amfetamin. Politiet mener de har hatt roller tilknyttet oppbevaring og distribusjon av dette, og mener samtidig at det er skjellig grunn til å mistenke at de har vært med på flere narkotikainnførsler.

Internasjonal etterforskning

Ytterligere tre personer er varetektsfengslet i den store narkotikasaken i Tromsø. Denne uken ble en 41 år gammel serber varetektsfengslet for fem nye uker, med brev- og besøksforbud.

Serberen har vært i varetekt siden han ble pågrepet i oktober i fjor.

I mars i år ble en 41 år gammel mann fra Tromsø pågrpet i samme sak. Han har sittet varetektsfengslet siden.

Kort tid etter ble en tysk mann pågrepet i Serbia. Også han sitter varetektsfengslet.

Da politet holdt pressekonferanse om det rekordstore beslaget i februar opplyste de at de hadde samarbeid med politi i flere land, og at det hele var en del av et internasjonalt nettverk.

Også Kripos og Europol er bidrar i etterforskningen.