Sommerferie er ofte synonymt med at nordmenn drar på ferie til utlandet. For mange vil ferien bli akkurat som de hadde drømt om, men for noen kan det fort dukke opp komplikasjoner ved at man blir skadet eller har behov for hjelp.

- Vi får naturligvis henvendelser fra hele verden året rundt. Men i løpet av de siste ukene har vi hatt utrolig mange henvendelser fra nordmenn, som er blitt syke eller kommet utfor uhell på deres sommerferie fra visse destinasjoner. Det er særlig nordmenn, som ferierer i Spania, Hellas og Tyrkia, som har hatt bruk for hjelp, skriver Karin Tranberg, divisjonsdirektør i SOS International i en pressemelding.

De fleste tar kontakt i forbindelse med den velkjente "feriemagen".

- Når vi reiser til utlandet, og spesielt til enkelte deler av verden, glemmer mange av oss å ta forholdsregler som gjør at man lett kan ende opp med magesmitte. Og selv om det heldigvis ofte er ganske ufarlig i lengden, kan slike hyppige toalettbesøk ødelegge en stor del av ferien, så det er naturlig at vi søker all hjelp vi kan få i slike situasjoner. Mageproblemer er det vi gir mest råd om for øyeblikket, skriver Tranberg.

Økning i Tyrkia

På grunn av en stor økning i antall feriereiser til Tyrkia, merkes det også at antall henvendelser fra ferielandet også øker.

- Hvis vi sammenligner antall meldte skader i uke 20-27 i år med samme periode i fjor, har antall saker i forbindelse med reise til Tyrkia økt med 94 prosent. Det er en stor økning, som vi tror må skyldes mer stabilitet i landet, og som har lokket nordmenn til å reise dit igjen. I tillegg har det vært prisnedgang på turer til Tyrkia på grunn av det helt fantastiske sommerværet her hjemme, skriver Tranberg.

Husk reiseforsikring

Det som mange kanskje ikke er klar over er at det Blå helseforsikringskortet ikke gjelder i blant annet Tyrkia. Får man behov for behandling i landet, og ikke har signert reiseforsikring, vil man selv stå økonomisk ansvarlig.

- Vi opplever at det fortsatt er mange som er usikre på hva det blå helseforsikringskortet dekker, og at mange ikke får satt seg inn i dette før de sitter på flyet på vei til feriedestinasjonen. Desto viktigere er det å ha styr på reiseforsikringen, så man alltid har en alarmsentral man kan kontakte og spørre om råd, hvis man har bruk for hjelp. Vi opplever nemlig stadig overbehandling på noen private sykehus for eksempel i forbindelse med sykehusinnleggelse av barn med mellomøreinfeksjon, som både kan ødelegge ferien og skape stor usikkerhet, skriver Tranberg.

Gode råd til ferien:

  • Sørg for å vaske hendene ofte og grundig, og benytt også håndsprit for å forsikre deg om at dine hender er helt rene. Vær spesielt oppmerksom på dette i forbindelse med måltider.

  • Vær oppmerksom på hva du spiser. Maten skal helst være stekt eller kokt, da reduseres risikoen for at det oppstår en infeksjon i etterkant.

  • Drikk ikke vann fra springen, heller ikke ved tannpuss.

  • Er man mye i vann kan det oppstå verk i ørene, spesielt hos barn som får vann i øregangene. Husk derfor å ta badepauser. Sørg for å tørke ørene godt med et håndkle etter bading.

  • Benytt en passende solfaktor hele dagen.

  • Sørg for å oppholde deg i skyggen mellom klokken 12.00 og 15.00.

  • Spedbarn skal helst unngå å oppholde seg i direkte sollys, da de ikke selv kan skifte posisjon eller plass.

  • Sørg for å vedlikeholde væskebalansen: Drikk masse vann.

  • Husk håndsprit til flyturen: Luftveisinfeksjoner pådras ofte i flyet, fordi man tar på mange ting, eksempelvis bagasje, flipboard, og så videre.

  • Orienter deg grundig når du kommer fram til din destinasjon. Mange skader skjer de første dagene fordi man ikke kjenner blant annet trapper og innredning på hotellrommet, hvor man ofte kan snuble, støte inn i ting, eller falle.