Fant over 36.000 tonn søppel i Barentshavet

Det meste av det skal være plast.

I disse dager dukker det opp plast, mikroplast og mye skrot i strandkanten rundt om i hele landet. Nå er det også påvist store mengder søppel og plast i Barentshavet.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

nyheter

De siste åtte årene har forskere ved Havforskningsinstituttet og kolleger i den russiske søsterorganisasjonen Pinro målt mengden søppel i Barentshavet.

Hvis man tar utgangspunkt i snittverdiene fra forskernes funn fra bunntrål, finnes det 36.000 tonn søppel i Barentshavet. 8.000 tonn er plast og gummi. Det viser estimater i en forskningsartikkel som ble publisert tidligere i år.

Det skriver Tekfisk mandag.

– Vi finner søppel og plast både i bunntrål og med pelagisk trål og i overflaten. Man tenker gjerne at Barentshavet er et rent havområde, men vi finner søppel også der, sier forsker Bjørn Einar Grøsvik ved Havforskningsinstituttet til Tekfisk.

Forskerne har kun registrert søppel med en størrelse fra 5 millimeter og oppover. Fra neste år skal også mikroplast registreres.