Verken fylkeslege Svein Steinert i Troms eller hans kollega Eivind Merok i Finnmark søkte på jobben da den ble lyst ut. Det gjorde imidlertid Anne Grethe Olsen, som i dag arbeider som kvalitets- og utviklingssjef ved Finnmarkssykehuset.

– Jeg takket ja til stillingen som fylkeslege i Troms og Finnmark fordi jeg tror det er en faglig spennende jobb og en jobb med ledelsesmessige utfordringer i ny organisasjon. Det er også en stilling hvor jeg antar at jeg kan få brukt kompetansen min og erfaringene mine. Jeg kan bidra med en bred kompetanse både fra primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten i Troms og Finnmark, samt ledererfaring og lederkompetanse, sier hun.

En fot i begge leire

Olsen startet i toppjobben ved Finnmarkssykehuset i 2013. Hun kom da fra jobben som samhandlingssjef ved UNN. Tidligere har hun jobbet som regional smittevernoverlege i Helse Nord, allmennlege ved både UNN og Hammerfestsykehus og kommuneoverlege og fastlege i Hammerfest.

- Jeg har gjort meg mange erfaringer både i kommunen og i spesialisthelsetjenesten, og mener at jeg har en fot i begge leire og at jeg kjenner hvor skoen trykker. Som leder tenker jeg at det ligger en utfordring i å slå sammen to organisasjoner til en, men jeg tror det vil gi oss nye muligheter og styrke kompetansen hos Fylkesmannen som helhet, sier Olsen, og fortsetter:

- Som fagperson ser jeg at både primær- og spesialisthelsetjenesten har utfordringer med å yte pålagte og forventede tjenester, og mener veiledningsfunksjonen hos fylkesmannen kan tas i bruk for å bidra til nytenkning og til å møte de store utfordringene vi står overfor - som rekruttering, kompetanse og at tjenestetilbudene er plassert på rett sted - på en god måte.

Steinert kritisk til plassering

Olsen har sin første arbeidsdag 1. januar 2019.

- Har du tenkt på hvordan det vil bli å drive tilsyn med tidligere kolleger?

- Når man går inn i en sånn type stilling, så kommer man som regel fra enten primær- eller spesialisthelsetjenesten, så det kommer man ikke utenom. Det blir nok litt det samme som å være leder: Man må følge opp kolleger og ansatte, og sikre at folk behandles ordentlig, men også korrekt, sier hun.

Fylkeslege i Troms, Svein Steinert, har tidligere uttalt til iTromsø at å flytte helse- og omsorgsenheten hos Fylkesmannen til Vadsø vil være utfordrende grunnet avstanden til Nord-Norges største universitetssykehus, samtidig som beliggenheten vil påvirke rekrutteringen og evnen til å holde på ansatte negativt.

- Jeg tror ikke det blir noe problem. Vi er vant til å reise og jobbe forskjellige steder her oppe. I Finnmark er det lange avstander, men likevel samarbeider vi godt internt i Finnmarkssykehuset, sier Olsen.