Foreslår fredning av rypa etter elendig jaktår i Nord-Norge

Nedgang i skutte ryper for skyldes hovedsakelig redusert utbytte i Troms og Finnmark opplyser Statistisk Sentralbyrå.

Fuglejakt illustrasjonsbilde  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

nyheter

Totalt ble 167 000 ryper skutt i løpet av jaktåret 2017/2018. Det er åtte prosent færre enn året før skriver Folkebladet.

Nedgangen skyldes ifølge Statistisk Sentralbyrå hovedsakelig redusert utbytte i Troms og Finnmark. I Sør-Norge fortsatte oppgangen fra året før.

I alt ble 65 000 ryper felt i Nord-Norge i løpet av jaktåret 2017/2018, viser statistikken over småviltjakt. Det er en nedgang på 31 prosent fra året før. I Sør-Norge økte utbyttet med 16 prosent.

– Både i Troms og Finnmark fortsatte nedgangen fra jaktåret 2016/2017. I Finnmark ble 12.000 ryper felt, som er det laveste fellingstallet som er registrert for dette fylket, opplyser seniorrådgiver i SSB, Trond Amund Steinset.

Lave bestander

Bare fra foregående jaktår representerer dette en nedgang på omlag 60 prosent. Tidligere har Finnmark vært det fylket hvor det ble skutt flest ryper, og 1987/1988 var det absolutte toppåret med om lag 170 000 felte ryper.

Årsaken til nedgangen er lave bestander av rype, som har ført til begrensninger i antall jegere og hvor mye hver jeger kan ta ut. I Troms ble i alt 30.000 ryper felt. Det er 27 prosent færre enn jaktåret før.

– I Troms må vi tilbake til jaktåret 2013/2014 for å finne lavere fellingstall. Selv med denne nedgangen ble Troms det fylket hvor det ble felt flest ryper sist jaktår.

Vil vurdere fredning

Biologiprofessor Rolf Anker Ims ved UiT sier til Klassekampen at det må dramatiske tiltak til for å redde bestande.

– Situasjonen er alarmerende. Jeg synes de som bestemmer, bør stanse jakten, sier Ims til avisen.

Han får støtte fra Norsk Ornitologisk Forening, NOF. De vil stanse jakte over hele landet i minst et år.

– Bestanden har gått jevnt ned de siste 30 årene. To tredeler av rypa er borte, sammenlignet med normalår på 1970-tallet, sier naturvernrådgiver Martin Eggen i NOF til Klassekampen.