Det fremgår i et saksfremlegg til formannskapet.

I fremlegget beskriver administrasjonen i kommunen den tekniske ståa for anlegget – og for skøytesportens vedkommende er det nedslående lesning.

I fjor ble det nemlig oppdaget en alvorlig lekkasje i kjøleanlegget – all glykol i en stor kjøletank hadde rent ut. Administrasjonen ba da om en ekstrabevilling fra politikerne på 1,25 millioner kroner for å finne lekkasjen, reparere denne – og trykkteste anlegget.

Fikk ikke penger til testing

Det ga dog politikerne tommelen ned for da kommunestyret behandlet kommuneøkonomien i mai i år.

«Trykktestingen blir derfor ikke gjennomført, og banen blir ikke gjenåpnet når skøytesesongen starter i november», skriver administrasjonen i saksfremlegget.

Geir Arne Førde er anleggsansvarlig i Tromsø Skøyteklubb. Han er skeptisk til argumentene fra kommunens administrasjon.

Pålegg fra miljøavdelingen

– Det er noe som skurrer her. Trykktesting er noe man gjør hvert år i forbindelse med oppstart av banen, jeg kan ikke skjønne at det skal koste så mye penger, sier han.

Han sier at det er gjennomført søk med både kamera og andre metoder – uten å finne årsaken.

Det er imidlertid pålegg fra klima- og miljøavdelingen i kommunen om at lekkasjen må finnes før det vil være lov å starte opp isanlegget igjen.

Vil koste minst 12 millioner

Videre skriver administrasjonen i saksfremlegget at «det er uforsvarlig å drive anlegget slik det er i dag», og byggforvaltningen har regnet ut at det vil koste i overkant av 12 millioner kroner å utbedre de mest akutte manglene.

Å bruke så mye penger fraråder imidlertid administrasjonen – all den tid anlegget – som er fra 1986 – ikke lønner seg å reparere. Det blir nesten som å piske en død hest.

Man skriver: «Tilstandsvurderingen konkluderer derfor med at den mest optimale løsningen vil være å sanere hele anlegget og bygge opp et nytt anlegg fra bunnen av med ny banekonstruksjon og nytt teknisk anlegg».

Felles isanlegg

Også til dette har Geir Arne Førde motforestillinger.

– Problemene som beskrives er ikke nye, og vi har tidligere kunnet fikse dem med enkle – og billige – midler. Før vi vet om det ikke er mulig også i år så mener vi det er altfor drastisk å true med å stenge kunstisbanen, sier han til iTromsø.

iTromsø har tidligere skrevet om hvordan skøytemiljøet i byen – lang- og kortbaneskøyting, ishockey, kunstløp og curling – ønsker å bygge en egen «storstue», da under tak, for isidrettene.

Hva et slikt anlegg vil koste er svært uklart – og derfor ber administrasjonen formannskapet om å bevilge 200.000 kroner til å gjennomføre en såkalt mulighetsstudie for å prøve å finne en løsning på en prekære situasjonen.

Kan ikke lage naturis

«Med grunnlag i den tilstandsvurdering som er gjort, må det vurderes oppgradering av eksisterende anlegg, nytt anlegg på restene av det gamle, nytt anlegg med annen plassering eller en skøytehall», skriver administrasjonen.

Administrasjonen peker også på at det ikke vil være mulig å lage naturis i Tromsdalen.

Betongen i banedekket er nemlig isolert, slik at det ikke vil være mulig å ha vedvarende is. Ved første mildvær vil isen simpelthen smelte.

Mister eneste anlegget

Dersom det blir vedtatt å stenge anlegget i høst så vil først og fremst de cirka 100 aktive skøyteløperne miste sitt eneste treningsanlegg i nærheten av Tromsø. De to nærmeste banene ligger på Skjervøy og i Harstad.

– Det vil få store konsekvenser for våre medlemmer – og alle andre som bruker skøytebanen – om skøytebanen stenger. Derfor vil vi undersøke med andre skøyteklubber som har hatt lignende problemer med sine anlegg om hvordan de har løst disse, sier Geir Arne Førde.