Birkeland kommer rett fra jobben som fylkessekretær i AUF i Troms, en jobb han har hatt i ett og et halvt år. Ordfører Kristin Røymo hadde også samme stilling i sin ungdom.

– Det er gøy å komme i gang, og jeg ser fram til å lære masse. Det er et annet tempo her enn hva jeg er vant til. Ting skjer fort, og det er sånn jeg liker det, sier han.

– Jeg har mye erfaring

Birkeland skal jobbe med politiske saker, organisering av ordførerens timeplan, kommunikasjon og sosiale medier.

– Jeg har flere år bak meg i både Norsk Folkehjelp og AUF, hvor jeg har fått både organisatoriske og politiske erfaringer. Det kommer godt med. I tillegg er jeg tett knyttet til «Partiet» i Tromsø, som jeg skjønte var viktig for Kristin.

Birkeland er engasjert i frivillighet, og bedyrer at han aldri har kjøpt et festivalpass i sitt liv, men at han år etter år er frivillig på byens festivaler.

– Jeg var også frivillig på Driv da jeg studerte. Jeg liker godt å være frivillig og bidra.

Han har også jobbet seks år ved siden av studiene som butikkmedarbeider på Coop Ekstra i Hamna, i tillegg til et utenlandsopphold i Guatemala og Mexico med Solidaritetsbrigaden.

– Det er alltid internasjonal politikk jeg har siktet meg inn mot. Men ingen sak er for liten eller stor, skyter han fort inn.

Rimeligere i drift

24-åringen tar over for Robert Greiner, som går til jobb i Finnmarkseiendommen (Fefo). Da Greiner fikk jobben som politisk rådgiver for et år siden, fikk han 637.000 i årslønn, betydelig høyere lønn enn hva det var åpning for i regelverket. Ordføreren måtte derfor endre regelverket eller justere driftsbudsjettet for å få råd ansettelsen. Birkeland får derimot en lønn på 510.000 kroner.

Den ferske rådgiveren begynte i jobben tirsdag.

– Det blir godt å komme ordentlig i gang, og bli kjent med alle kollegaene.

Vil stille til valg

Røymo stiller ikke til gjenvalg, men Thomas Birkeland har blitt spilt inn som kandidat til kommunestyret og fylkestinget av AUF i Troms.

– Jeg har aldri vært folkevalgt før, så det kunne jeg tenkt meg og prøve, sier han.

Røymo er glad for å få sin nye rådgiver på plass, og skriver i en melding til iTromsø:

– Thomas blir et fint bidrag til det arbeidet vi skal gjøre. Han har erfaring både fra AUF og andre organisasjoner, herunder også internasjonalt arbeid. Jeg kjenner han som en god organisator, som også er hyggelig å jobbe sammen med.