Barna får være med å forme sin egen lekeplass i sentrum

Franske arkitekter har fått med seg lokale ungdommer på å utforme en installasjon for barn på Strandtorget.

På sommerkurs: Disse unge og engasjerte kunstnerne var denne uken på sommerkurs i regi Nordnorsk Kunstmuseum. Fra venstre: Matilde Glesnes, Runa Griff Jensen, Solveig Schackt, Anna Josefine Gammelgård, Marte Glesnes og Pia Marie Marthinsen. 

nyheter

Det er ikke bare internasjonalt matmarked som har inntatt Strandtorget den siste uken. Siden forrige torsdag har mellom ti og 15 franske arkitekter vært synlig i bybildet ved den gamle lekeplassen på Strandtorget.

«Collectif Etc» er navnet på det franske arkitektensemblet, som på oppdrag fra Tromsø kommune er i full gang med arbeidet der lekeplassen på Strandtorget skal få et løft. Planen er å lage en midlertidig installasjon til barn.

Ønsker mer aktivitet i sentrum

Dette er en av flere endringer som vil skje i strandsonen av sentrum de neste årene, i et samarbeid mellom det tyske arkitektfirmaet Raumlabor, KORO og Tromsø kommune.

– Vi ønsker å ha flere utendørsaktiviteter og workshops i sentrum, og derfor hyret vi inn «Collectif (Etc)»», forteller Anniken Romuld ved avdeling for byutvikling i Tromsø kommune.

Les også: Her tester Jakob (5) sentrums første lekepark

Fornøyd: Anniken Romuld ved avdeling for byutvikling i Tromsø kommune (til venstre) og kultur- og idrettssjef i kommunen, Lise Hoen, er godt fornøyd med arbeidet som blir gjort. Her viser de fram planene for sentrum. 

Kunst gjennom lek

I tillegg til franskmennene, har performancekunstner Kristina Junttila denne uken, på oppdrag fra Nordnorsk Kunstmuseum, sommerkurs for ungdommer i alderen 10-13 år.

– De har kommet med ideer til hvordan de vil ha det, alt ifra en magisk skog til en tidsbåt. Vi har bygd mellom 20 og 30 forskjellige «verdener» i løpet av 2-3 dager, og i dag tidlig valgte vi ut hvilke de har lyst til å jobbe videre med, sier performancekunstneren engasjert.

– Så skal vi tenke på hva har skjedd der, hvordan kan vi leke der, og hvilken historie den har. Dette for å tenke at vi kan skape lekeplasser og det offentlige rom sånn som vi vil, gjennom leken og metoder hvor vi bruker forestillingsevne. Dermed skaper vi stedet gjennom å gjøre, forteller Junttila.

Les også: Foreldreopprør mot lite barnevennlig sentrum – krever nye lekeplasser

Engasjert: Performancekunstner Kristina Junttila har sommerkurs sammen med en håndfull barn denne uken. 

 

Forskjellige oppgaver

Barna fikk lov til å stemme på hvilken «verden» de ønsket å jobbe med.

– Noen valgte galakse, og noen valgte en litt skummel skog. Også valgte en av oss en tidsmaskin i en båt, sier en av de unge kunstnerne.

I tillegg til byggingen på Strandtorget har kunstnerspirene laget skulpturer.

– Vi har laget mange forskjellige kreative skulpturer, for eksempel abstrakte, men etter et tema. Så fikk vi et skilt om hva vi skulle bygge det om til, forteller en av de andre jentene.

Offisiell åpning av installasjonen er under Barnas dag, lørdag 18. august.

Les ogsåDisse stedene egner seg best til å bygge lekeplass

Godt i gang: Slik så Strandtorget ut torsdag formiddag. Lørdag 18. august, under Barnas dag, skal installasjonen avdukes.