Russisk atomubåt seiler utenfor Tromsø i dag

Ubåten «Orel» er søsterfartøyet til «Kursk» som sank etter en eksplosjon i august 2000.
nyheter

Den russiske atomubåt skal ha øvd i Østersjøen med ti russiske krigsskip ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS. Om bord i ubåten er 24 «Granit»-kryssrakketter. Totalförsvarets forskningsinstitutt opplyser til SVT at «Orel» har fire kjernefysiske stridshoder om bord.

Ubåten er på vei til Russland, og fredag seiler den utenfor Troms og Tromsø.

– Den vil trolig seile inn i russisk farvann til helgen, sier pressekontakt Ivar Moen i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til TV2.

Ubåten er i Oscar-II klassen, og søsterfartøyet til «Kursk» som sank med 118 mennesker om bord for 18 år siden. Dette skjedde etter at en torpedo gikk av om bord og forårsaket en eksplosjon. Ifølge Barents Observer følger forsvaret med på ferden, men sier at den er rutinemessig.

Den 26 år gamle ubåten er 155 meter lang. I 2015 oppsto det en brann på «Orel» mens den lå på tørrdokk i Severodvinsk.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter