Russisk atomubåt seiler utenfor Tromsø i dag

Ubåten «Orel» er søsterfartøyet til «Kursk» som sank etter en eksplosjon i august 2000.
nyheter

Den russiske atomubåt skal ha øvd i Østersjøen med ti russiske krigsskip ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS. Om bord i ubåten er 24 «Granit»-kryssrakketter. Totalförsvarets forskningsinstitutt opplyser til SVT at «Orel» har fire kjernefysiske stridshoder om bord.

Ubåten er på vei til Russland, og fredag seiler den utenfor Troms og Tromsø.

– Den vil trolig seile inn i russisk farvann til helgen, sier pressekontakt Ivar Moen i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til TV2.

Ubåten er i Oscar-II klassen, og søsterfartøyet til «Kursk» som sank med 118 mennesker om bord for 18 år siden. Dette skjedde etter at en torpedo gikk av om bord og forårsaket en eksplosjon. Ifølge Barents Observer følger forsvaret med på ferden, men sier at den er rutinemessig.

Den 26 år gamle ubåten er 155 meter lang. I 2015 oppsto det en brann på «Orel» mens den lå på tørrdokk i Severodvinsk.