Åpner Kirkeparken med gratis frokost på fredag

Det blir både noe å bite i og noe å høre på, når den nye Kirkeparken får sin offisielle åpning fredag. Kommunen spanderer frokost, mens kirka bidrar med det musikalske.

ELSKER TROMSØ: Parksjef Håkon Waage Gjertsen (fra venstre), prosjektleder Henriette Jordheim og kirkeverge Nils Opsahl med koppen som er laget til åpningen av Kirkeparken fredag. «Æ elske Tromsø» står det på koppen.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

2. mai 2017 ble starten på arbeidene med Storgata, Kirkegata, Bankgata, Lehnesmåttet og Kirkeparken markert med blant andre ordfører Kristin Røymo til stede.

Etter vel 15 måneders arbeidsinnsats, i tillegg til frustrerte butikkeiere og ulike meninger fra «mannen i gata» om resultatet, er det klar for offisiell åpning fredag. Det er også markering av at byens parkvesen er 100 år i år.

Flergangskrus

Det hele starter allerede klokken 07.00 når Tromsø kommune inviterer hele byen til gratis frokost. For å slå et slag for Tromsø som plastfri kommune, har kommunen fått laget flergangskrus.

– Vi vil ikke servere kaffe i plastkopper. Derfor har vi bestilt flere hundre krus som alle får gratis, i tillegg til frokosten som Søstrene Ingebrigtsen lager. Vi deler ut så lenge vi har, sier prosjektleder Henriette Jordheim og parksjef Håkon Gjertsen i Tromsø kommune.

Grafisk designer i kommunens kommunikasjonsavdeling, Birgitte Blandhoel, har illustrert kruset. Teksten «Æ elske Tromsø» står under bildet av domkirka.

Verdens største

Kirkeverge Nils Opsahl vil bruke krusene til å servere kirkekaffe hver søndag i domkirka.

– Jeg synes de er så fine, så jeg har sagt at vi må kjøpe hundre.

Fredag klokka 13.00 er det klart for den offisielle åpningen med taler av blant andre varaordfører Jarle Aarbakke og kirkevergen, samt kaffe, kaker og musikk. Opsahl er opptatt av at domkirka er biskopens hovedkirke.

– Dermed er det den eneste katedralen i Troms og Finnmark, og den er verdens største protestantiske katedral bygget i tre. Selv om det aldri er mangel på meninger i Tromsø, så også om den nye parken og ikke minst asfalten, kan jeg på vegne av kirka bekrefte at vi er fornøyd med det som er gjort.

Kirka overtar parken

Tre basunblåsere skal stå i hver sin glugge oppe i domkirketårnet, for å spille en fanfare i tre himmelretninger. Domkantor Hijoo Moon holder orgelkonsert inne i domkirka.

ÅPNING: Fredag inviterer kommunen til gratis frokost i forbindelse med åpning av den nye Kirkeparken og gågata.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø


Kirkevergen har registrert debatten om at bysten av organist Adolf Thomsen står med ryggen til kirka, uten å la seg hisse opp.

– Viktigere er det å være klar over at Opplysningsvesenets fond for et par år siden overdro kirkeparken vederlagsfritt til Tromsø kommune. Ved ferdigstillelsen nå, overføres parken videre til kirka. Det er vi veldig fornøyde med.

Første bygartner

I år er det også 100 år siden kommunen fikk sitt eget parkvesen.

– Da ble stillingen bygartner opprettet. etter at Byens Vel inntil da hadde stått for opparbeiding av de fleste parkene i Tromsø. Finansieringen kom blant annet fra brennevinssalg, sier dagens bygartner, parksjef Håkon Waage Gjertsen.

På slutten av 1960-tallet skrevet daværende bygartner Rolf Sundstrøm en «beretning» om etableringen av parkvesenet i 1918. Første bygartner het Harviksbotn.

– Han bidro aktivt i arbeidet med Alfheimparken. Av de parkanlegg den første bygartneren skal ha hovedæren for, er anlegget Nytorvet (Fridtjof Nansens plass). Riktignok var det Byens Vel som først begynt «å pusle» med beplantningen her, men noe virkelig anlegg ble det først i Harviksbotns tid, skriver Sundstrøm.