De startet prosjektet med å ro fra Tromsø og rundt Svalbard i fjor. Nå nærmer de seg målet.

Tidligere har havisen gjort det umulig å ro rundt Svalbard. Nå setter svenske Glenn og Søren fokus på forandringene i Arktis ved å gjennomføre en ekspedisjon.

  Foto: Glenn Mattsing (til venstre) og Søren Kjellkvist har rodd fra Tromsø og nesten hele veien rundt Svalbard.

nyheter

7 mil om dagen. 300 mil totalt. To måneders roing totalt. De startet på den første delen, ut fra Tromsø, i juli 2017. På grunn av en knekt finger tok de en pause, og i juli 2018 startet de på del to. Nå nærmer de seg målet i Spitsbergen.

Her har de rodd. De blå punktene er fra 2017, mens de oransje er fra i år.  Foto: Skjermdump fra nettsiden rowaroundsvalbard.se.

 

Søren Kjellkvist og Glenn Mattsing har fortsatt en bit igjen, men har lagt mange, mange kilometer bak seg. De har rundet Nordaustlandet, som er et av de mer krevende strekkene, på dag nummer 28 med roing, for 11 dager siden.

Mandag oppdaterte de nettsiden sin med at de er hundre minutters roing unna Spitsbergens sydspiss, Sørkapp.

Båten de bruker er en 7,3 meter lang Ocean robåt, med navn «Albedo». Den har tidligere krysset Atlanterhavet og rundet Storbritannia. All teknikk, kommunikasjon og navigasjon om bord drives av båtens fire solcellepanel.

Målet med turen er å sette fokus på den stadig minkende havisen, og forandringene i Arktis. I samarbeid med svenske Naturskyddsföreningen har de laget et eget konsept for svenske skoleklasser, der elevene kan jobbe med de globale klimamålene gjennom å følge de to eventyrerne rundt Svalbard.