– Vi er usikre på hvor mange som kommer, men i fjor deltok 24 båter. Vi håper det også blir mange i år. Båtene skal gå i «tog» fra sentrum til Sydspissen, og tilbake igjen, sa Fremnesvik til iTromsø torsdag.

Fiskere forteller

Det er Naturvernforbundet i Troms, Natur og Ungdom og fremtredende fiskere som går i bresjen for å kreve at oppdrett må skje i lukka anlegg. Mens de i fjor aksjonerte i Karlsøy, inntar de Tromsø denne helga med fiskebåttog, kulturarrangement og fagseminar.

Fredag kveld skal fiskere fortelle om utfordringene de har med oppdrett. Det skjer på Verdensteatret, hvor Hollow Hearts, Resirkulert og Leafpile skal stå for det musikalske.

  • Les også: Vil bygge kjempemerder i betong på Tønsnes

Lusefritt i flere år

Lørdag er det fagseminar og paneldebatt på Framsenteret. «Oppdrett i et klimaperspektiv», «Erfaringer med lukka anlegg» og «Erfaringer med oppdrett og miljøpåvirkninger på Vestlandet» er noe av det som står på dagsorden.

– Vi har vært og sett på Akvafuture sitt lukka oppdrettsanlegg i Brønnøysund, som har drevet i fem-seks år uten bruk av en dråpe lusemiddel eller mekanisk behandling. De har klart å holde anlegget lusefritt i tillegg til at 60 prosent av sedimenter samles opp og blir til bioenergi, sier Ståle Fremnesvik.

Ståle Fremnesvik håpet på stort oppmøte av fiskebåter bak seg fredag ettermiddag i forkant Fjordtoktet 2018. Foto: Kjetil Vik

Uten motstemmer

Fjordtoktet 2018 har invitert Sjømat Norge, landsforeningen for fiskeri- og havbruksnæringen, til å stille på helgas arrangement.

– Både næring og politikere er velkomne. Vi mener vi har masse kunnskap å formidle, med gode innledere, Jeg har lagt merke til at Sjømat Norge er de eneste som svarer på kritikken, derfor mener vi de bør stille opp, sier Fremnesvik.

Nå ser det ut til at fagseminaret lørdag skjer uten motstemmer, etter at verken næring eller politikere så langt har gitt tilsagn om deltakelse.

Ikke skittkasting

– Vi har kapasitetsproblemer nå i august. Denne uka har vi et betydelig trøkk med deltakelse i ulike debatter og møter under Arendalsuka. Neste uke er det Nor-Fishing som er av de viktigste treffpunkt for næringen. Like etter avholdes Husøydagene. Vi har mange egne arrangement, stand som skal besettes og er invitert til flere andre arrangement. Vi har derfor dessverre måtte si nei til enkelte andre arrangement som dette, skriver direktør Geir Over Ystmark i Sjømat Norge i en tekstmelding.

– Jeg har en viss forståelse i og med at det skjer mye, men de burde klare å hoste opp noen som kunne komme. Vi ønsker ikke en skittkastingsdebatt, men en konstruktiv debatt om hvordan få oppdrett i lukka anlegg, sier Fremnesvik.